Türkiye dünyanın dört fırsat ülkesinden biri

Türkiye dünyanın dört fırsat ülkesinden biri

Ekonomi Haberleri

Ünlü ekonomist O'Neill tarafından geleceğin süper güçleri olarak gösterilen MINT'te Türkiye de var En büyük silahlarımız ise genç nüfus ve jeopolitik konum

nbsp;Yatırım bankası Morgan Stanley tarafından ekonomisi kırılgan 5 ülke arasında gösterilen Türkiye, ünlü ekonomist Jim O'Neill'in 'ekonominin yeni devleri' dediği MINT liginde yer aldı. Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye'nin baş harflerinden oluşan MINT ülkeleri, sahip olduğu genç nüfus gücüyle dikkat çekiyor. Daha önce de BRIC ülkeleri terimini ortaya atan ve herkes tarafından kabul edilen O'Neill'in MINT listesi, The Guardian gazetesinin manşetinde de tek tek tanıtıldı. MINT ülkelerinin çalışan genç nüfusun avantajı ile diğer dünya ülkelerini geride bırakacağı öngörülürken, özellikle Türkiye'nin 'jeopolitik' ve 'demografik' yapısıyla avantajlı konuma çıktığı vurgulandı. MINT'in, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nden oluşan BRIC ülkelerinden 'daha zinde, daha genç' olduklarına dikkat çeken O'Neill, bu ülkelerin ortak noktalarının ülke içi demografik durumları olduğunu, yani tamamında önümüzdeki 20 yıl boyunca çalışma çağındaki insan sayısının artacağına dikkat çekti. "Bu, başta Çin ve Rusya olmak üzere pek çok kalkınmış ülkenin imrendiği bir durum" diyen O'Neill, "O halde Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye organize olabildikleri takdirde, içlerinden bazılarının Çin'in 2003- 2008 yılları arasında tutturduğu çift haneli büyüme rakamlarını yakalaması mümkün" dedi.The Guardian gazetesindeki analizde ayrıca, Türkiye'de yaşanan son olayların son 10 yılda elde edilen kazanımları ve ekonomiyi riske attığına dikkat çekildi. Türkiye'nin en değerli hazinesi olan istikrarın tehlikeye düşürüldüğü belirtilen analizde, "Ayrıca yazın çıkan olaylar uluslararası itibara zarar verdi. Olaylar Türkiye'yi duraksattı" ifadelerine yer verildi.


MEKSİKA
GSMH 1.178 MİLYAR $



ENDONEZYA
GSMH 878 MİLYAR $



NİJERYA
GSMH 263 MİLYAR $



TÜRKİYE
GSMH 790 MİLYAR $



İŞTE İKİ SÜPER GÜCÜMÜZ


Jeopolitik
Türkiye, üç kıtanın birleştiği yerde dünya geçiş güzergâhının tam orta noktasında bulunuyor. Enerji de köprü oluyor. Havayolunda ise ortalama 3 saat avantaj sağlıyor. Batı ile Doğu ticaretinin köprüsü konumunda bulunan Türkiye, bir çok yabancı şirketin yönetim merkezi haline geliyor.

Demografik
Türkiye'nin nüfus artışı hem genç hem de dinamik. Yaş ortalaması 30'un altında ve eğitim seviyesi hızla yükseliyor. Hızlı tüketim ihtiyacı olan ve üretime esnekliği yüksek bir ülke olan Türkiye, düşük borçlanma oranları ile üretim ve tüketim gücü yüksek bir ülke olarak dikkat çekiyor.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...