Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Toplantısı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Toplantısı

Ekonomi Haberleri  / AA

Ankara ve Diyarbakır'daki terörist saldırılar açıklanan ortak bildiriyle kınandı, "Ortak terör tehdidine karşı Türkiye ile güçlü ortaklık ve Türk halkıyla dayanışmanın sarsılmaz şekilde devam edeceği" yinelendi

Ankara ve Diyarbakır'daki terör saldırıları Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Dışişleri Bakanlarının imzaladığı ortak bildiriyle kınandı ve "Ortak terör tehdidine karşı Türkiye ile güçlü ortaklık ve Türk halkıyla dayanışmanın sarsılmaz şekilde devam edeceği" vurgulandı.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te yapılan Beşinci Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından ortak bildiri imzalandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov'un üzerinde mutabık kaldığı metinde, tarafların, bölgesel barışın, güvenliğin ve istikrarın güçlenmesi konusundaki ortak arzularının dile getirildiği üçlü toplantılardan duyduğu memnuniyet ifade edildi. 

- Terörle mücadelede dayanışma mesajı

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki yüksek düzeyli ikili ve üçlü ilişkilerin, stratejik ortaklığı, siyasi diyaloğu ve bölgesel işbirliği projelerini pekiştirdiği belirtilen bildiride, Türkiye'de son günlerde gerçekleştirilen terör saldırılarına ilişkin şu ifadeler yer aldı:

"Dışişleri Bakanları, 17 ve 18 Şubat 2016'da Ankara ve Diyarbakır'da yapılan, 35'i aşkın kişinin yaşamını kaybettiği ve pek çok kişinin yaralandığı, sivilleri ve askeri personeli hedef alarak terörün gerçek yüzünü yansıtan menfur terör saldırılarını en güçlü ifadelerle kınadı. Azerbaycan ve Gürcistan Dışişleri Bakanları, Türk halkına en derin başsağlığı dileklerini ileterek ortak terör tehdidine karşı Türkiye ile güçlü ortaklıklarının ve Türk halkıyla dayanışmalarının sarsılmaz şekilde devam edeceğini yineledi."

Varolan ihtilaflı durumların bölgenin barış, istikrar ve ekonomik kalkınmasını olumsuz etkilediğine işaret edilen bildiride, tarafların, sorunların çözümünde uluslararası hukuk, bölge ülkelerinin egemenlik hakları ve toprak bütünlüğüne dayalı barışçıl yolları desteklediği vurgulandı. 

Ortak bildiride, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki, Gürcistan'ın ise Güney Osetya ve Abhazya bölgelerindeki sorunların en kısa zamanda uluslararası hukuka, bölge ülkelerinin egemenlik haklarına, toprak bütünlüğüne ve uluslararası kabul görmüş sınırlarına dokunulmazlık ilkesine dayanarak, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi kararları doğrultusunda barışçıl çözümünün sağlanmasının son derece önemli olduğu kaydedildi. 

- Enerji alanında işbirliği vurgusu

Gürcistan'ın Batum şehrinde 6 Mart 2016'da düzenlenen, üç ülkenin ekonomi bakanlarının bir araya geldiği İş Forumu, 2 Nisan ve 17 Aralık 2015 tarihlerinde Tiflis ve İstanbul'da yapılan Savunma Bakanları Toplantısı ve 5 Mayıs 2015'te Ankara'da genelkurmay başkanlarının bir araya geldiği toplantıdan duyulan memnuniyetin dile getirildiği ortak bildiride, Güney Gaz Koridoru Danışma Konseyi'nin Bakü'de yapılan ilk toplantısı ile Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'nın (TANAP) Kars'taki temel atma töreni, enerji alanında devam eden başarılı işbirliğine örnek gösterildi. 

Tarafların Güney Gaz Koridoru'nun geliştirilmesine tam destek verdiği anımsatılan ortak bildiride, hidrokarbonun Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan üzerinden batıya taşınmasını amaçlayan benzer projelerin de önemsendiği belirtildi.

- Asya ve Avrupa arasında transit ulaşım projeleri

Ulaşım, enerji ve ticaret ilişkileri ile insanların bire bir bağlarını güçlendirecek tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması projesinde üç ülkenin önemli rol oynadıklarına dikkat çekilen ortak bildiride, Asya ve Avrupa arasındaki nakliye yollarına alternatif Bakü-Tiflis-Kars tren yolunun kilit öneme sahip olduğu ve en kısa zamanda tamamlanmasının hedeflendiği vurgulandı.

Tren yolunun Gürcistan ayağının tamamlanarak, yapılan testlerin başarılı sonuç verdiği bildirilen ortak bildiride, bölgede ulaşım alt yapısının ve Avrupa'yı Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Karadeniz ve Hazar Denizi üzerinden Asya'ya bağlayacak transit yolların önemine vurgu yapıldı.

- Ekonomik işbirliği

Üç ülkenin ekonomik ilişkilerinde özel sektörün teşvikinin de önemli olduğu kaydedilen ortak bildiride, 2013-2015 yılları için öngörülen üçlü sektörel eylem planında yer alan projelerin gerçekleştirilmesinden duyulan memnuniyet ifade edildi. 

Bölgesel ve uluslararası konularda ortak çıkarlar doğrultusunda üçlü işbirliğinin sürdürülmesi için kararlılık mesajı verilen ortak bildiride, bir sonraki üçlü bakanlar toplantısının bu yıl içinde Azerbaycan'da yapılacağı duyuruldu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...