Türk Telekom CEO’su Ümit Önal: Depremde olağanüstü gayret gösterdik

- Güncelleme:
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal: Depremde olağanüstü gayret gösterdik

Ekonomi Haberleri

Deprem günü olağanüstü bir gayret gösterdiklerini dile getiren Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, “Afetten etkilenen illerimizde iletişimin sürekliliğini sağlamak için canını dişine takarak çalışan her bir arkadaşımın o insanüstü çabasını bizzat gördüm. Ben bu fedakârlığı asla unutamıyorum” dedi.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ -  Kahramanmaraş merkezli depremlerde iletişim kesilmiş, yardım çalışmaları aksamıştı. Bu durum büyük tepkiye neden olmuştu. İddialara açıklık getiren Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, binaların üzerindeki baz istasyonlarının yıkıldığını belirterek, buna rağmen daha depremin ilk gününde yüzde 70 kapasite ile hizmet verdiklerini bildirdi.

Deprem günü olağanüstü bir gayret gösterdiklerini dile getiren Önal, o gün yaşananları şöyle anlattı: "Yollar kapalı binalar yıkık. Yollarda yardım götürmeye çalışan insanlar var. Baz istasyonlarındaki jeneratörlere yakıt ikmali yapılması lazım. Sadece Hatay'da her bir operatörün 300-400 baz istasyonu olduğunu düşünün. Bölgede toplam 3 bin tane baz istasyonu var. Yüzde 50'si ağır yıkım olan yerlerde. 750 tane birbirinden farklı baz istasyonlarının yakıtla ikmal edilmesi lazım. Çalışanlarımız elle bidonlar bir ucu 70 km ötede baz istasyonlarına yakıt taşıdı. Sarp yerlere traktörle ulaşmaya çalıştık. Afetten etkilenen illerimizde iletişimin sürekliliğini sağlamak için canını dişine takarak çalışan her bir arkadaşımın o insanüstü çabasını bizzat gördüm. Ben bu fedakârlığı asla unutamıyorum."

DEPREM ÖNCESİNİ BİLE GEÇTİ

İddiaların aksine depremin ilk gününden itibaren yüzde 70 kapasite ile hizmet verdiklerini dile getiren Önal şöyle devam etti: Bazı bölgelerde yüzde 60'ın altına düştü. Ama ortalama yüzde 70 kapasite ile çalıştık. Üçüncü gün kapasitemizi yüzde 88'e çıkardık. Beşinci gün itibarıyla, mobil saha adedi bazında servis verilebilirlik oranının yüzde 75'in altında olduğu ilimiz kalmadı, altıncı gün itibarıyla ise yüzde 97'ye yükseldi. Yıkılan binalar üzerindeki mobil sahaların yerine mobil istasyonlar, karavan tipi mobil araçlar ve yeni sahaların aktive edilmesi için zamanla yarışıyoruz. Şu ana kadar 220'nin üzerinde yeni saha aktivasyonunu sağlayarak deprem öncesi seviyenin üzerine çıkabildik. Yeni kurduğumuz mobil baz istasyonlarımızı ve diğer baz istasyonlarını güçlü fiber altyapımızla entegre ettik.

Depremden herkesin ders çıkarması gerektiğine vurgu yapan Önal, "Baz istasyonları şehre doğru indikçe, binalarla ilgili 'çürüklük-sağlamlık' ayrışması oldukça risk artıyor. Binlerce baz istasyonuna aynı anda akaryakıt ikamesi, yolların kapalı oluşu, kurtarma çalışmaları, yıkılan binaların ulaşıma izin vermemesi, sizin dışınızdaki etmenlerden kaynaklı koordinasyonsuzluklar, buralarda hepimizin ders alacağı konular" diye konuştu. Belediyelere sorumluluğunu da hatırlatan Önal, "Belediyeler maalesef depremden önce bize zorluk çıkarıyordu. Depremde baz istasyonları yıkılınca "nerede bu GSM operatörleri" demeye başladılar. Baz istasyonlarının ne kadar önemli olduğunu gördük" dedi.

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal: Depremde olağanüstü gayret gösterdik

ÇADIR KENTLERE ÜCRETSİZ İNTERNET

Bölgede mobil baz istasyonları ile hizmet verdiklerini ifade eden Önal, "Bölgede iletişimin devamlılığına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. AFAD koordinasyonu ile depremden etkilenen illerde kurulan çadır kentlerde ve konteyner kentlerde ise altyapımız üzerinden WiFi sunuyoruz. Bölgedeki WiFi hizmetimiz ile afetzede vatandaşlarımızın eğitimden sağlığa kadar pek çok ihtiyacını karşılamasına imkân sağlıyoruz. 11 ilde kurulan 70 çadır kentten 56'sında, 47 konteyner kentten ise 8'inde fiber altyapı kurulumlarını tamamladık" diye konuştu.

Depremi haber alır almaz bölge müdürleri dâhil 1400 çalışanı bölgeye sevk ettiklerini anlatan Önal kendisinin de hemen bölgeye gittiğini söyledi. Türk Telekom Grubu bünyesinde iştirak ve dış kaynak çalışanlar dahil yaklaşık 3 bin 500 çalışanın afetten etkilendiğini belirten Önal, 36 çalışanın da hayatını kaybettiğini ifade etti.

19 MİLYAR LİRA YATIRIM YAPACAK

Türk Telekom, 2022 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. 2022'de 48 milyar 42 milyon TL gelir elde eden şirket, yıllık yüzde 40,2'lik artış ile gelir büyümesini devam ettirdi. Faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) 2022'de 19 milyar 148 milyon TL'ye ulaşan Türk Telekom'un 2022'deki net kârı ise 4 milyar 135 milyon TL oldu. Şirketin 2022'deki yatırım harcamaları ise 13 milyar 931 milyon TL olarak kaydedildi. Türk Telekom 2023'te ise yüzde 52 ile 55 aralığında gelir büyümesi, yaklaşık 23 milyar TL ile 17-19 milyar TL arasında yatırım harcaması öngörüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...