Türk iş adamlarından Kazakistan çıkarması

/ Kaynak: AA
Türk iş adamlarından Kazakistan çıkarması

Ekonomi Haberleri  / AA

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ve beraberindeki iş adamları, yatırım ve iş fırsatlarını incelemek amacıyla Kazakistan'a geldi

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ve beraberindeki iş adamlarından oluşan heyet, yatırım ve iş fırsatlarını yerinde görmek amacıyla Kazakistan'ın başkenti Astana'ya geldi.
İki gün sürecek ziyaretin ilk gününde Adnan Yıldırım Kazakistan Ulusal Ekonomi Bakanı Yerbolat Dosayev tarafından kabul edildi.
Ulusal Ekonomi Bakanlığı binasında basına kapalı gerçekleşen görüşmede gıda ve tarım sektörleri başta olmak ekonomik iş birliği fırsatları ele alındığı belirtildi.
Görüşmede, Yıldırım ile Dosayev'in, Kazakistan'da haziran ayında yürürlüğe giren 20 milyon doların üzerinde yatırım yapan yabancı yatırımcılara 10 yıllık kurumlar vergisi, 8 yıla kadar taşınmaz mülk vergisinden muafiyet gibi avantajlar sağlayan yeni yatırım ortamında Türk iş adamlarının üstleneceği teşebbüslere ilişkin görüş alışverişinde bulunduğu öğrenildi.
Yıldırım'ın, Türk KOBİ'lerinin Kazakistan'a sağlayacağı istihdamın önemini vurguladığı görüşmede, Türk iş adamlarının çalışma ve oturma izinlerinde yaşanan sorunlarının çözülmesinde Kazak makamlarının iradesine güvenildiğini dile getirdiği kaydedildi.
Görüşmede Yıldırım'ın, Türkiye-Kazakistan ekonomik ilişkilerinin karşılıklı menfaat çerçevesinde birinci seviyede bir iş birliğine dönüşmesi temennisinde bulunduğu ifade edildi.
Yıldırım daha sonra Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakan Yardımcısı Zhenis Kasymbek ile bir araya geldi ve aynı bakanlığa bağlı Sanayi Komitesi tarafından onuruna verilen yemeğe de katıldı.
Bakan Yardımcısı Yıldırım, yarın Kazakistan Dış Ticaret Odası'nı ziyaret edecek, ardından Kazakistan'da yatırımları bulunan Türk iş adamlarıyla bir araya gelecek.
Bu arada, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım beraberindeki 17 iş adamı, Türkiye'nin Astana Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Sertaç Güner ile Kazakistan Türkiye İşadamları Derneği (KATİAD) Genel Sekreteri Ahmet Alyaz tarafından ülkedeki iş ve yatırım ortamı hakkında bilgilendirildi. Büyükelçilik binasındaki bilgilendirme toplantısında Kazakistan'da yatırım yapmak isteyen Türk firmalarının izlemesi gereken hukuki prosedürler de anlatıldı.
2013 yılında 4,1 milyar dolar olan Kazakistan-Türkiye ticaret hacmi, 2014'ün 9 aylık döneminde 2,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Kazakistan Merkez Bankası'nın 2014 yılı şubat ayında Tenge'yi yüzde 18 ila 20 arasında devalüe etmesiyle ithalatta ciddi düşüş meydana gelmişti.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...