Türk ekonomisi sağlam Fitch'ten korkmayın!

Türk ekonomisi sağlam Fitch'ten korkmayın!

Ekonomi Haberleri

Kamu maliyesinin sağlamlığı ile cari açık ve enflasyondaki iyileşme Türkiye'nin kredi notunun sabit kalmasını sağlayacak.

Kredi derecelendirme kuruluşları arasında bu yıl ilk gözden geçirmeyi cuma günü Fitch yapacak. Ekonomistler, kredi notunda ve görünümünde herhangi bir değişiklik beklemiyor. 2012 yılı kasım ayında Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye çıkaran Fitch, bu yıl ilk gözden geçirmesini 20 Mart Cuma günü yapacak. En son değerlendirmesini geçen yıl ekim ayında yapan kuruluş, Türkiye'nin "BBB-" olan yatırım yapılabilir kredi notununda değişikliğe gitmemiş ve "durağan" olan görünümünü korumuştu. Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Fitch'in gelecek hafta pozitif açıklamalarda bulunacağını ifade etti. Beş konunun öne plana çıkabileceğini aktaran Yılmaz, "Kamu maliyesi, kurumsallaşma, cari açık ve enflasyonun pozitif; özel sektörün döviz borcu ve büyüme ise risk olarak görülebilir" dedi. Yılmaz, şöyle devam etti: "Cari açığın bu sene yüzde 5'in de altına inmesi bekleniyor. Bu yalnızca petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanmıyor. Merkez Bankası'nın enflasyon görünümü ile uyumlu para politikası ve cari açığa karşı uyguladığı kredi politikası da Türkiye'nin makro göstergelerini destekliyor. Türkiye'nin dış borcu özel sektörde. ABD Merkez Bankası'nın (FED) parasal genişleme uygulamasıyla özel sektörün dolar cinsinden borcu yükseldi. FED'in para politikasını normalleştirmeye başladığı süreçte ise dolar güçleniyor. Bu sebeple kur dinamikleri özel sektör üzerinde risk oluşturmakta. Fitch'in bu konuya bağlı risklere değinmesi beklenebilir. Potansiyel büyümeyi artırıcı yapısal reformlara duyulan ihtiyaca da dikkat çekeceklerdir."
IHS Global Insight Türkiye Ekonomisti Andy Birch ise TL'nin değerinde gerileme olduğunu, bu durumun Fitch'in açıklamasında olumsuz bir durum teşkil edebileceğini, ancak cari açıktaki gerilemenin bu olumsuluğu dengeleyebileceğini dile getirdi.
REEL SEKTÖRÜN BORCU AZALIYOR
Fitch'in değerlendirmesinde özel sektörün döviz borcuna dikkat çekmesi bekleniyor. Ancak Odeabank Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, reel sektör firmalarının yurt dışı borçlarının 2014'ün ikinci çeyreğinden bu yana dolar bazında stabilize olduğunu, hatta hafif düştüğünü söyledi. Kırali, "Fitch'ten nbsp;20 Mart'ta herhangi bir not ve görünüm değişikliği kararı gelmeyeceğini düşünüyoruz" dedi.






UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...