Türk derisi bayrağını önce İtalya'ya dikti

Türk deri sektörü, moda ve tasarımda dünya merkezi olan İtalya'ya çıkarma yaptı.
CANAN ERASLAN
Dünyanın moda merkezi, dev markaların doğum yeri İtalya... En ünlü markaların doğduğu, Rönesans'ın da başlangıcı sayılan kent Floransa... Bu önemli merkeze çıkarma yapan ise, Türk derisinin kalitesini ispatlayan Deri Tanıtım Grubu...?Onlar, kuruluşundan bu yana, 10 yıllık çalışmasının ardından, sesleri daha gür çıksın diye, modanın merkezinde, dünyaca ünlü Vogue yayın grubu ile iş birliğine gitti ve Türk derisiyle gövde gösterisi yaptı, bayrağını bu ülkenin merkezine dikti. Bu dev adımla, "Hiçbir şey dünkü gibi olmayacak" diyen bu inanmış ekip, İtalya'da güç gösterisi yapacak seviyeye birkaç günde gelmedi...
Deri Tanıtım Grubu, Türk derisini dünyaya tanıtmak için 2005 yılında kuruldu. Önce yurt içinde 'kaliteli deri' algısını yerleştirmek için çalışmalar yaptı. Ardından ünlü isimlerin rol aldığı reklam filmleriyle algıyı güçlendirdi. Yurt dışında önce önemli turizm merkezlerinin havaalanlarında, caddelerinde "Hakiki Türk Derisi" sloganıyla afişler, bilboardlar astı. Dünyaca ünlü model Cindy Crafford'lu reklamlarını önemli yayınlarda ve merkezlerde yayınladı. İtalya'nın Milano kentini dolaşan trenler aylarca Türk ürünleri giydi. Yine Milano'da "8 Tasarımcı 8 marka" etkinliğine imza atıldı. Uzak Doğu ülkelerinde Anadolu medeniyetleri üzerinden Türk derisi vurgusu güçlendirildi, Pekin'de, Şangay'da etkinlikler peş peşe geldi.
ÇABANIN MEYVELERİ ALINIYOR
Sektörün her temsilcisinin elini taşın altına koyduğu bu çalışmaların meyvesi, birçok ülkede ihracat artışı olarak kendini gösterdi. Fuarlarda verilen yerlerin değişmesi, ziyaretçi artışı, katılan firma sayısındaki artış, elinde katalogla Türk standı arayan yabancı sayısının artması, bu meyvelerden birkaçı... Ardından Rusya, Ukrayna, Irak, İngiltere, Almanya, İtalya en önemli alıcılar olarak sıralandı. Haziranda önce Irak'taki şiddet olayları, ardından Rusya-Ukrayna krizi ve petroldeki hızlı düşüş olumsuzluğu geldi ve ihracat, Rusya'da yüzde 25, Çin'de yüzde 22, Ukrayna'da yüzde 15 azaldı ve sektörün 2014 ihracatı yüzde 4 gerileyerek 1.9 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Evet miktar düştü, evet ülkelerde kriz var ama, Deri Tanıtım Grubu üyeleri baktı ki, İngiltere'de yüzde 17, İtalya'da yüzde 15, Almanya'da yüzde 10.3 ihracat artışı var, hem hacmi büyütmek, hem 'Türk derisi' imajını güçlendirip yeni pazarlara açılmak amacıyla İtalya'daki bu dev organizasyon planlandı. Eylül ayında Vogue dergisi ile Türk deri sektörünün tanıtımı için, 300 bin adet fotoğraf dağıtıldı. Ara bölümde deriyi çok kullanmış olan Mimar Fadıllıoğlu, Hayri Usta, deri heykelci Koray Ariş gibi isimlerin eserleri de yer aldı. Dev projenin üçüncü ayağı ise İtalya'da Türk derisi ile yapılmış ürünlerin vitrine çıkarıldığı bu dev sergi...
ÜNLÜ TASARIMCILAR BİR ARADA
Proje ile Bora Aksu, Zeynep Tosun, Gül Ağış, Aslı Filinta, Tuba Ergin, Ece Gözen, Emre Erdemoğlu gibi Türk modasını temsil eden 8 önemli tasarımcı, Vogue editörlerinin katkısıyla Türk derisi ile aksesuarlarını kullanarak dere giysi, ayakkabı ve moda aksesuarlarından oluşan 'KAPSÜL' koleksiyon hazırladı. Projenin diğer ayağında, TOD's markasının tasarımcısı dünyaca ünlü Andrea Incontri'nin Türk derisini kullanıp Türkiye'de üretilen parçalardan oluşan bir koleksiyonu yer aldı. Türk derisinin kalitesi ve tasarımdaki gücü ön plana çıkarıldı. Deri Tanıtım Grubu (DTG) Başkanı Erdal Matraş, Başkan Yardımcıları Süleyman Tahiroğlu ve Mustafa Şenocak'ın "Türk derisinin imajını yükseltmeyi görev" edinerek adım attıkları bu yoldaki dev sergi, yaklaşık 2000 İtalyan sektör temsilcisinin tarihi bir binadaki davete iştiraki ve ilgisiyle ispatlandı. Türk deri sektörü şimdi, arkalarına aldıkları bu rüzgarla bütün olumsuzlukları kenara atıp, lüks pazarlarda, yüksek fiyat ve kaliteli tasarım sayesinde ihracatı katlama peşinde...
GÜÇ BİRLİĞİ
Yaklaşık 2000 moda profesyonelinin ziyaret ettiği sergiye DTG?Başkanı Matraş ve Vogue Italia'nın Genel Yayın Yönetmeni Franca Sozzani ev sahipliği yaptı. Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella'nın da ziyaret ettiği sergide, DTG?Başkan Yardımcıları Süleyman Tahiroğlu ve Mustafa Şenocak da misafirleri ağırladı.
KALİTE AYNI AMA İTALYA FİYATI YÜKSEK
Evet, Deri Tanıtım Grubu İtalya'da çok üst düzey bir başarıya imza attı. Son yıllarda modanın merkezi İtalya'da güçlenmek için çalışma yapan, 'Made in Italy' etiketinin kaliteyi simgelediğini bilmesine rağmen Türk kalitesini ispatladıklarını söyleyen Erdal Matraş'a göre Türk deri ürünleri ile İtalyan ürünleri arasında kalite açısından hiçbir fark yok. Aradaki fark İtalya ile Türkiye algılarından kaynaklanıyor. İhracat birim fiyatlarında ise İtalya'nın bazı alt ürün gruplarında Türk ürünlerine kıyasla 5-6 kat yüksek rakamlar dikkat çekiyor. İtalya'nın moda ve tasarımdaki yüksek ülke algısı, 8.3 milyar dolarlık dünya deri ve kürk giyim ihracatında 1.2 milyar dolar ile 2. sırada yer almasını sağlarken, Türkiye 358 milyon dolar ile 6. sırada. Aksesuarda İtalya 1.6 milyar dolar ile 2'nci, Türkiye 36 milyon dolar ile 20'nci sırada.
DERİ MÜHENDİSLERİNİ ŞİRKETLER KAPIŞIYOR
Deri Tanıtım Grubu'nun alkışı en fazla hak eden uygulamalarından biri de eğitim ve tasarıma verdikleri destek... Birçok öğrenci ve aile bilmez, bilse de önemini hissetmez ama, Ege Üniversitesi bünyesinde bir Deri Mühendisliği bölümü var. Yıllık 30 öğrenci alıyor. Her yıl yapılan tasarım yarışmaları, öğrenciler için önemli bir basamak oluyor. Bu yarışmaların birincileri İtalya veya istediği bir ülkede moda tasarımı okuma hakkı kazanıyor. Okuldan mezun olanlar ise muayene komisyonlarında, deri giyim markalarında görev alıyor. Epey iyi bir maaşla işe başlayan bu öğrencilerden 3'ü de Matraş Deri'de sektöre girmiş bile.