Türk Akımı'nda tarihî gün, Denizin altından Türkiye’ye geçti

Düzenleyen:
Türk Akımı'nda tarihî gün, Denizin altından Türkiye’ye geçti

Ekonomi Haberleri

Deniz altına boru döşeme işlemini gerçekleştiren Pioneering Spirit gemisi, projenin Rusya münhasır ekonomik bölgesindeki kısmını tamamlayarak, 4 Kasım tarihi itibarıyla Türkiye tarafına geçti

Türk Akımı kapsamında Rusya’nın Anapa bölgesinden denize döşenmeye başlayan borular, Rusya-Türkiye münhasır ekonomik bölge sınırına ulaştı. Dünyanın en büyük inşaat ve boru döşeme gemisi Pioneering Spirit, Türkiye ve Rusya münhasır ekonomik bölgeleri arasındaki geçişin bir simgesi olarak, deniz tabanına her iki ülkenin bayraklarının resmedildiği bir boru hattı kesiti yerleştirdi.  
İki hattan oluşan projede, her bir hatta 224 kilometre olmak üzere toplam 448 kilometre yol kat edildi. Böylece projenin yaklaşık yüzde 25’inin yapımı altı aydan kısa bir sürede gerçekleştirildi. Takvime uygun olarak ilerleyen Türk Akımı’ndan doğalgaz akışının Aralık 2019’da başlaması öngörülüyor. Pioneering Spirit bundan sonraki süreçte ise boru hatlarından ilkini Türkiye’deki kara çıkışına dek döşeyecek. Münhasır ekonomik bölgeler arasındaki sınırda yaklaşık 2171 metre olan su derinliği, Türk Akımı güzergahının en derin noktasında 2198 metre olarak ölçülüyor. 
Her iki hat da 15.75 milyar metreküp kapasiteye sahip. Toplam kapasite 31.5 milyar metreküp. Boru hattının denizdeki kesimi Rusya’nın Anapa kentinden Türkiye’nin Kıyıköy beldesine dek Karadeniz boyunca yaklaşık 930 kilometre boyunca ilerliyor. İlk hattan gelecek doğalgaz Türkiye piyasasında kullanılırken, diğer hat Türkiye-Avrupa sınırına ilerleyecek. BOTAŞ- Gazprom ortaklığında kurulacak şirketin yapacağı Avrupa kısmının rotası için ise müzakereler sürüyor. Gazprom’un yürüttüğü müzakereler kapsamında projenin Bulgaristan üzerinden Sırbistan ve Macaristan’a ilerlemesi, Yunanistan üzerinden İtalya’ya ilerlemesi veya hattın hem Bulgaristan hem Yunanistan üzerinden Avrupa’ya girişi değerlendiriliyor.
Türk Akımı'nda tarihî gün, Denizin altından Türkiye’ye geçti
Türk Akımı’nı oluşturacak iki hat İstanbul’a yaklaşık 100 kilometre mesafedeki Kıyıköy beldesi civarında karaya çıkacak. 
Türk Akımı'nda tarihî gün, Denizin altından Türkiye’ye geçti
“PIoneerIng  SpIrIt” 477 metre  uzunluğunda, 124 metre genişliğinde,  dünyanın en büyük  inşaat gemisi  olma özelliği  taşıyor
Türk Akımı'nda tarihî gün, Denizin altından Türkiye’ye geçti
BİR GÜNDE 4 KM BORU DÖŞÜYOR
Türk Akımı’nın, inşaat gemisinde kaynaklanarak birleştirilip deniz tabanına bırakılan, yaklaşık 4 santimetre kalınlığında özel bir çelikten üretilen, her biri 12 metre uzunluğunda ve 9 ton ağırlığındaki deniz altı borularını dünyanın en büyük inşaat gemisi Pioneering Spirit döşüyor. Günde ortalama 4 kilometre boru hattı döşeyebilen gemi 1 Kasım 2017 tarihinde bir günde 5.15 kilometre boru döşeyerek bir rekora imza attı. Allseas şirketine ait Pioneering Spirit gemisi 7 Mayıs 2017’de İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’e girmiş, 23 Haziran 2017’de ise Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin geminin çalışmalarını resmen başlatmıştı.

 

 

Türk Akımı'nda tarihî gün, Denizin altından Türkiye’ye geçti
 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...