Türk Akımı Projesi, Yunanistan'ı nasıl etkiler?

/ Kaynak: AA
Türk Akımı Projesi, Yunanistan'ı nasıl etkiler?

Ekonomi Haberleri  / AA

Luft, 'Yunanistan'ın, Moskova'nın çıkarına olacak Türk Akımı Projesi'nden çekilmesi halinde ABD, IMF'den Yunanistan'ı ödüllendirmesini bekleyecektir' dedi

ABD Enerji Güvenliği Konseyi Kıdemli Danışmanı Gal Luft, "Yunanistan'ın, Moskova'nın çıkarına olacak Türk Akımı Projesi'nden çekilmesi halinde ABD, IMF'den Yunanistan'ı ödüllendirmesini bekleyecektir" dedi.


Luft, AA muhabirine, Yunanistan ile IMF ve Avrupa Merkez Bankası arasında gerçekleştirilen müzakerelerin sonucunda, önemli doğalgaz boru hattı projelerinin seyrine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


ABD'nin, kendi enerji politikalarına ilişkin Yunanistan'a yönelik IMF üzerindeki etkisini henüz göstermediğini belirten Luft, "Yunanistan'ın, Moskova'nın çıkarına olacak Türk Akımı Projesi'nden çekilmesi halinde ABD, IMF'den Yunanistan'ı ödüllendirmesini bekleyecektir" ifadesini kullandı.


IMF'nin esnekliğine ve iyi niyetine bel bağlamış Yunanistan'ın, ABD'nin baskısına kısa dönemde daha fazla maruz kalacağını anlatan Luft, ABD'nin, Rusya'nın çıkarına olacak Türk Akımı Projesi yerine, Yunanistan'dan geçerek Avrupa'ya Azeri gazını taşıyacak Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi'nin (TAP) bitirilmesine yoğunlaşacağını söyledi.


Londra merkezli, Avrupa Enerji ve Kaynak Güvenliği Merkezi Araştırmacısı Dr. Slawomir Raszewski de Türk Akımı projesine kıyasla TAP'ın bitirilmesinin daha mümkün olduğunu kaydetti.


TAP'ın halihazırda devam eden ve bitiş tarihi belirlenen bir proje olduğuna işaret eden Raszewski, "Politik bir proje olan Türk Akımı'nın detayları netleşmedi. Nasıl bir proje olacağını bilmiyoruz. TAP, Türk Akımı'na göre daha güvenli konumda. Başlamış olan bir proje. Diğer yandan, Rusya ve AB arasındaki ilişkiler gittikçe kötüleşiyor ve anlaşmazlığın asıl sebebi enerji ticareti" şeklinde konuştu.
Rusya'nın Türk Akımı konusunda Avrupa Birliği'ne komşu bir ülkeye ihtiyaç duyduğunu ve projenin gerçekleştirilmesi için baskı uyguladığını belirten Raszewski, projenin bitirilmesinin Yunanistan'ın borçlarını ödeyememesinden çok AB ve Rusya arasındaki karşılıklı yaptırımlar üzerinde sağlanabilecek anlaşmaya bağlı olduğunu savundu.


Raszewski, TAP'ın siyasi bir proje olmaktan çok ticari bir anlaşma olduğuna dikkati çekerek, "TAP konusunda en kötü senaryo Yunanistan'ın borçlarını ödeyememesi durumunda projenin ertelenmesi. Eğer, projeyi gerçekleştiren firmalar finansman sorunları yaşarsa, muhtemelen olacak olan bu" değerlendirmesinde bulundu.


Avrupa'nın Rusya'ya doğalgaz bağımlılığından kurtulmasının mümkün görünmediğini ifade eden Raszewski, eğer Rusya'ya olan yaptırımlar konusunda anlaşma sağlanmazsa Türk Akımı'nın gerçekleşme ihtimalinin düşebileceğini kaydetti.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...