Türk Akımı güneyde yeniden canlanabilir

Düzenleyen:
Türk Akımı güneyde yeniden canlanabilir

Ekonomi Haberleri

Enerji uzmanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu; "Sadece Rusya ile değil, İsrail gibi ülkelerle de Türk Akımı projeleri hayata geçirebilmeliyiz. Böylece transit konumumuz güçlenir" dedi

Türkiye ve İsrail ilişkilerinde yaşanacak normalleşme, özellikle alternatif enerji koridorları konusunda yeni fırsatları beraberinde getirecek. Merkezi ABD’de bulunan Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği’nin başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu; İsrail’in karasularında keşfedilen gaz potansiyelinin bulunduğunu, böyle büyük bir rezervin iç tüketimle bitirilmesinin imkânsız olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Komşuları Ürdün'e doğalgaz satıyorlar ancak bu ülke de iyi bir müşteri profili çizmiyor. Lübnan ve Suriye ile ne kadar sıkıntılı ilişkileri olduğu herkesin malumu. O sebeple İsrail için nüfusu yüksek, sanayisi her geçen gün gelişen, tüketimi fazla olan iki hedef ülke var; Türkiye ve Mısır. Geçen yıl Mısır karasularında da doğalgaz bulundu. Dolayısıyla hem en iyi müşteri hem de en ekonomik transit geçiş ülkesi olarak Türkiye ortaya çıkıyor. İsrail’den gelmesi muhtemel gazın ne kadarının Türkiye'de kullanılıp, ne kadarının Avrupa’ya gönderileceği gibi konular süreç içinde netleşecektir. Alternatif güzergahta bile Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti var. İsrail doğalgaz satmak istiyorsa, Türkiye ile enerji ortaklığını sağlam tutmalı" diye konuştu.
REKABET DE OLUŞACAK
Türkiye'nin kendi çıkarları doğrultusunda Türk Akımı projelerini çoğaltması gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Kumbaroğlu, şunları kaydetti: "Sadece Rusya ile değil, İran, Irak, İsrail gibi ülkelerle de Türk Akımı projeleri hayata geçirebilmeliyiz. Bu ülkelerle geliştirilecek enerji projeleri ile doğalgazda rekabet ortamının sağlandığı bir ticaret merkezi oluşturulabilir."

GÜZERGÂH DEĞİŞSE DE MERKEZ TÜRKİYE

İlk olarak Aralık 2014'te Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye ziyareti sırasında gündeme gelen ve Rus gazının Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılmasını tasarlayan Türk Akımı projesi, iki ülkenin arasının açılmasıyla birlikte rafa kalkmıştı. Bu proje, Avrupa'nın ihtiyacını da önemli ölçüde karşılayacaktı. İsrail başta olmak üzere güneydeki ülkelerle ikili ilişkilerin gelişmesi, Türk Akımı projesini bu sefer farklı güzergâhlar üzerinde yeniden gündeme getirecek.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...