Turizm geliri 3. çeyrekte 13 milyar dolara dayandı

Turizm geliri 3. çeyrekte 13 milyar  dolara dayandı

Ekonomi Haberleri

Bu çeyrekte yabancı turistlerin ortalama harcaması 712 dolar, yurt dışında ikamet eden gurbetçi vatandaşların ortalama harcaması ise 963 dolar oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3. Çeyrek Turizm İstatistikleri'ni açıkladı. Buna göre, turizm geliri Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan 3. çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 12.8 milyar dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 81,8'i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 18,2'si ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 9 milyar dolarını kişisel harcamalar, 4 milyar dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Ziyaretçilerin kişi başına ortalama harcaması 752 dolar oldu. Bu çeyrekte yabancıların ortalama harcaması 712 dolar, yurtdışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 963 dolar oldu. Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı da bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.4 artarak 17 milyon kişi oldu. Bunların yüzde 85.8'ini yabancılar, yüzde 14.2'sini ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.
9 YILDA 11 SIRA YÜKSELDİK
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Kültür ve turizm endüstrilerinin önemli bir etkileşim içinde olduğu bu şartlarda istihdam ve sürdürülebilir kalkınma için Türkiye her türlü işbirliğine açık" dedi. Bakan Ömer Çelik, İtalya'nın AB Dönem Başkanı olması sebebiyle Napoli'de yapılan genişletilmiş AB Kültür ve Turizm Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katıldı. Bakan Ömer Çelik, mevkidaşlarına hitaben yaptığı konuşmada, "Kültür ve turizm endüstrilerinin önemli bir etkileşim içinde olduğu bu şartlarda istihdam ve sürdürülebilir kalkınma için Türkiye her türlü işbirliğine açık" dedi. Dünya Turizm Örgütü'nün istatistiklerine göre 2002 yılında turist sayısında 17'nci sırada yer alan Türkiye'nin, 2011 yılı verilerinde 6. sıraya yükseldiğine değinen Bakan Çelik, "2012 ve 2013 yıllarında da 6'ncı sıradaki yerini korumuştur. Yine Dünya Turizm Örgütü'nün 2014 yılı Ağustos ayı barometresine göre, 2013 yılında turizm gelirlerini yüzde 13 arttıran Türkiye, turizm geliri genel sıralamasında 12. sıraya yükseldi" diye konuştu.
MARAŞ'TA KIRSAL TURİZM BAŞLADI
Kahramanmaraş'ta, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından "Kırsal Turizm Programı" kapsamında onaylanan 17 projeden 5'i turizm faaliyetine başladı. Hibe yoluyla destek verilen pansiyon, apart otel, restoran, dağ ve yayla evleri projeleri hizmet vermeye başladı.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...