Turizm canlandı, fırsatçılık arttı: Kaçak rehbere dikkat

- Güncelleme:
Turizm canlandı, fırsatçılık arttı: Kaçak rehbere dikkat

Ekonomi Haberleri

Turist Rehberleri Birliği Başkanı Abdulkadir Hakan Eğinlioğlu, 48 dilde hizmet veren sektörde kaçak rehberlere karşı tedbir alınmasını talep etti. Ücretle ilgili problemlerin de kaçak rehberliğin önünü açtığını belirten Eğinlioğlu “Bakanlığın tespit ettiği taban ücretlerin altında çalışmaya zorlayan bir yapı da var” dedi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Yıla rekor umuduyla başlayan turizm sektörü, hedeflenen 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir hedefine adım adım ilerliyor. Bu aşamada en çok ihtiyaç duyulan iş kolu ise turist rehberliği. Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Abdulkadir Hakan Eğinlioğlu, 12 bin civarında rehberin hizmet verdiğini hatırlatırken, turizmin hareketlenmesi ve yoğunluğun artmasıyla birlikte kaçak rehberlerin de ortaya çıktığına dikkat çekerek, tedbir alınmasını istedi.

ÇALIŞMA KARTI ŞARTI

Turist rehberlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylı çalışma kartlarının bulunması ve her acentenin de belgeli rehber çalıştırmak zorunda olduğunu belirten Eğinlioğlu “Rehberlere bakanlık onaylı çalışma kartları veriliyor. Tura çıktığında her rehberin çalışma kartını boynuna takması gerekiyor. Bazı turlarda dil sıkıntısı olabiliyor. Kaçak rehberler böyle durumları fırsat olarak kullanabiliyor. Bu sebeple kaçak rehberlere çok dikkat etmek gerekiyor. Onların yabancı turistlere kültürümüzü nasıl anlatacağını bilemeyiz. Eğer söz konusu dilde rehber yoksa mutlaka başka çalışma kartı olan bir rehberin tercüman eşliğinde çalışmasını sağlayarak bunun önüne geçmeye çalışıyoruz” dedi.

Kaçak rehberlerinin önünü açan bir diğer noktanın da ücretlerle ilgili olduğunu söyleyen Eğinlioğlu “Şu an rehberlerde günlük tur fiyatı 1.944 lira. Konaklamalı paket turlarda ise 2.343 lira. Eğer bir rehber maaşlı olarak bir acentede çalışıyorsa yaklaşık 20 bin lira gibi bir ücret alıyor. Bunlar bakanlık tarafından tasnif edilen taban ücretler. Bunun üstünü de söyleyebilir. Ancak bakanlığın tespit ettiği taban ücretlerin altında çalışmaya zorlayan bir yapı da var. Günlük ücreti 1.944 liradan veriyormuş gibi gösterip bunun daha aşağısında ücret teklif edenler de oluyor. Bu da rehberlerin çalışma hayatında etik dışı bir durum ortaya çıkarıyor. Meslek Yasası’na göre taban ücretin altında çalıştırmak suç” ifadelerini kullandı.

48 FARKLI DİLDE HİZMET

Türkiye’nin turizm bölgelerinde rehberin 48 farklı dilde hizmet verdiğini kaydeden Abdulkadir Hakan Eğinlioğlu “Gerek kültür gerek doğa güzellikleri gerekse tarihsel seçenekleri bakımından iyi bir konumdayız. Bu sebeple ilk üçe gireriz. Hatta hedefimiz en çok turist getiren birinci ülke olmak. Bu hedef doğrultusunda, rehber sayısının gelen turist sayısına göre uyumlu olmasını sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...