Tüketiciler de üreticiler de yüksek maliyete katlanacak

Tüketiciler de üreticiler de yüksek maliyete katlanacak

Ekonomi Haberleri

Siyasi belirsizlik etkisiyle yükselen faizler, hem harcamaların hem de yatırımların ertelenmesi riskini beraberinde getirdi

Seçimlerden "koalisyon" sonucunun çıkmasıyla birlikte faizler de yukarı hareketlendi. Geçen haftayı yüzde 9.90'dan tamamlayan piyasa faizi, çift haneye çıkarak yüzde 10.50 oldu. Faizlerin artış sürecine girmesi, "ipotekli konut satışlarının düşmesi" başta olmak üzere daha durgun bir piyasayı beraberinde getirme riskini barındırıyor. Sadece tüketiciler değil, KOBİ'ler de paranın maliyetinin yükselmesiyle birlikte yatırım için krediye ulaşmakta sıkıntı yaşayabilir. Böylece istihdam piyasasında da bozulmalar yaşanabilir. Küresel ekonomide son aylarda yaşanan durgunluk, Türkiye'nin komşularındaki jeopolitik gerilimler ve döviz kurlarında yaşanan yukarı yönlü hareket, siyasi istikrar sayesinde ekonomide kalıcı ve büyük hasarlar doğurmamıştı. Tek parti iktidarının devamı, özellikle mali disiplinin sürekliliği açısından ülke için önemliydi. Son yıllarda Türkiye'nin bütçe performansı bakımından dünyanın en iyi ülkeleri arasında yer alması da mali disiplinle sağlanmıştı. Öte yandan siyasi istikrar, yabancı yatırımcıların baktığı "risk primi"ni de düşürücü etkiye sahip. Ancak koalisyon ihtimalinin kesinleşmesi faiz oranları üzerinde yukarı yönlü baskılara sebep olunca, hem üreticiler hem de tüketiciler açısından daha yüksek maliyetler söz konusu olacak.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...