TÜBİTAK'tan savunma sanayiine 'Milli beyin'

- Güncelleme:
TÜBİTAK'tan savunma sanayiine 'Milli beyin'

Ekonomi Haberleri

Türk mühendisler tarafından geliştirilen yerli işletim sistemi sayesinde, savunma araçlarında dışarıdan müdahale riski tamamen ortadan kalkacak.

Aselsan'ın, hava savunma sistemleri, savaş uçakları, helikopterler ile gemilerin tanımlanabilmesi için hayati önem arz eden 'Dost-Düşman Tanıma Sistemi'nin ardından bir kritik adım da TÜBİTAK'tan geldi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, insansız hava araçları, helikopter ve uçak gibi savunma sistemlerinde kullanılan yazılımlar gibi kritik teknolojilerin artık özgün olarak geliştirileceğini belirterek, "Bu sayede dışarıdan müdahale imkânı tamamen ortadan kalkacak" dedi. TÜBİTAK, savunma sektöründeki bütün sistemlerde kullanılan ve dünyada 11 adet bulunan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi'ni (GİS) tamamen yerli olarak geliştirdi. Kaynak kodları yerli olan sistem ile yazılımlar millî olarak gerçekleştirildiğinden hem dışarıdan müdahale ihtimali hem de bu araçların silahlara komuta eden sistem teknolojileri gibi alanlara ulaşmak için dışarıya bağımlı kalınmıyor. Dünyada Amerika, İsrail, Güney Kore ve Kanada gibi az sayıda ülkenin sahip olduğu GİS, TÜBİTAK BİLGEM'e bağlı Bilişim Teknolojileri Enstitüsü'nde Türk mühendisler tarafından geliştirildi. Böylece Türkiye, dünyada sadece 11 adet bulunan 'DO-178B' Sertifikalandırılabilir Gerçek Zamanlı İşletim Sistemini geliştiren 12. ülke oldu.


gt; gt; Nihat Ergün: Yerli sistemde yabancı beyin güvenli değil
TÜBİTAK'ın geliştirdiği GİS projesi hakkında bilgi veren Bakan Nihat Ergün, sistemin kritik olmasını şöyle açıkladı: "Silahların ateşlenmesi gibi bütün platformları yöneten, görev bilgisayarlarını çalıştıran, donanımları kontrol eden sistem olduğu için çok önemli. Üzerindeki yazılım ne olursa olsun sistemin beyni bu işletim sistemi. Eğer bu sistem yabancı olursa, işletim sistemi yetenekleri bizim bilgimiz dışında uzaktan kontrol edilebilir." Bakan Ergün, geliştirilen sistemle yurt dışına bağımlılığın kalmayacağının altını çizerek, "Devletler bazı alanlarda muhakkak başarılı olmak zorunda. Aksi halde savunmayla ilgili en stratejik noktalardaki mahremiyetinizi, gizliliğinizi koruyamazsınız" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...