TÜBİTAK'tan Robot Bilim Etkinliği

/ Kaynak: AA
TÜBİTAK'tan Robot Bilim Etkinliği
Ekonomi Haberleri  / AA

TÜBİTAK elektronik yayını Bilim Genç, gençleri robot teknolojileriyle tanıştırmak amacıyla Robot Bilim etkinliği düzenledi.

TÜBİTAK'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, kurumun desteği, bilim merkezleri ile bilim ve sanat merkezlerinin koordinatörlüğü ve okulların katılımıyla 5, 6 ve 7'nci sınıf öğrencilerine yönelik gerçekleştirilen etkinliğe bu yıl yaklaşık 200 okul, 400 öğretmen ve 6 bin öğrenci katıldı.


Etkinliğe katılan okullara verilen robot kitlerinde dokunma, mesafe ve ışık algılayıcı gibi sensörler bulunuyor. Bu sayede robot herhangi bir nesneye temas edip etmediğini algılayabiliyor, katettiği mesafeyi ölçebiliyor ve ortamdaki ışık yoğunluğunu belirleyebiliyor.


Robot kitinde, üzerindeki sistemlerin kontrol edilebilmesini sağlayan bir kart bulunuyor. Bu kontrol kartı bir bilgisayar yazılımı sayesinde öğrenciler tarafından programlanabiliyor.


Etkinliğin ilk aşamasında, bilim ve sanat merkezlerinin görevlendirdiği koordinatörlere robot kitin programlanmasına ve robot bilim projelerinin geliştirilmesine yönelik eğitimler verildi. Daha sonra koordinatörler, etkinliğe katılan okullarda öğrenciler ve robot bilim projelerini gerçekleştirecek öğretmenlere eğitim verdi.


Bu eğitimlerin sonunda 5, 6 ve 7'nci sınıf öğrencileri öğretmenleri ile yaklaşık bin 200 robot bilim projesi hazırladı ve projelerini TÜBİTAK Bilim Genç'in internet sayfasında yayınladı.


Robot Bilim etkinliğinin son aşamasında özgünlük, günlük hayatta karşılaşılan sorunlara çözüm getirme, gençlerde "ben de yapabilirim" duygusunu pekiştirme gibi kriterlere göre seçilen projeler, Ankara'da düzenlenecek final sergisine katılmaya hak kazandı.


Türkiye'nin 20 farklı ilinden ortaokul öğrencilerinin projelerini sergileyecekleri Robot Bilim Şenliği, yarın 10.00-16.30 saatleri arasında Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.


Şenlikte yüzlerce robot projesinin yanı sıra eğlenceli bilim gösterileri, bilim atölyesi çalışmaları, bilim söyleşileri, ödüllü robot oyunları gibi birçok etkinlik yer alacak. Alanında uzman bilim insanlarından oluşan jüri tarafından yapılacak değerlendirmenin ardından dereceye giren projelerin sahiplerine hediye verilecek.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...