Tsipras, krediyi kimden alacak?

Tsipras, krediyi kimden alacak?

Ekonomi Haberleri

Troyka yetkililerinin kovan Yunanistan'ın yeni lideri Tsipras, bundan sonra kredileri kimden alacak?

Yunanistan'da seçimler sonuçlanalı yalnızca bir hafta olmasına rağmen gerek ülke ve gerekse Euro Bölgesi genelinde çok sayıda sarsıcı gelişme yaşandı. Atina'da dikkat çekici bir çoğunlukla iktidar koltuğuna oturan SYRIZA Partisi beklentilerin aksine seçim sürecinde verdiği sözleri tek tek yerine getirmeye başladı. SYRIZA'nın genç lideri Alexis Tsipras öncelikle tüm özelleştirmelerin durdurulduğunu açıkladı ardından kamuda çalışan ama işinden olan çok sayıda memurun da işlerine geri döneceğini duyurdu. En önemi adım ise ülkenin troyka ile yaptığı kemer sıkma anlaşmalarını dikkate almayacağı sözüydü.

30 MİLYAR EURO ARANIYOR
Maliye Bakanı Yanis Varoufakis bu sözün lafta kalmadığını cuma günü Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem ile yaptığı basın toplantısında çarpıcı bir şekilde kanıtladı. Haberturk'ün haberine göre, Varoufakis, Troyka ile çalışmayı düşünmediklerini açık bir dille ifade ederek ülkenin AB ve IMF'li finans yetkilileriyle dört yıldır süren birlikteliğin sonladığını resmileştirdi. SYRIZA yetkilileri ayrıca işsizlik ve emekli maaşlarının da kriz öncesine yükseltileceğini duyurdu. Bunun yanı sıra başta toplu taşıma araçlarında indirim uygulaması olmak üzere çok sayıda sosyal destek programının da hayata geçeceği duyuruldu. Ancak tüm planlanan destek listesi hesaplandığında ortaya 30 milyar Euro'ya ulaşan bir fatura çıkıyor. Ancak Atina'nın kasasında böyle bir nakdi yok. Ayrıca AB ile yapılan ve ülkeye nefes aldıran kredi destek anlaşması da bu ayın sonunda tamamlanıyor. Diğer bir ifadeyle SYRIZA yetkilileri cuma günü kovdukları Troyka yetkilileri ile en geç iki hafta sonra yeniden aynı masada buluşması gerekecek. Peki Atina Troyka'yı kovduysa bundan sonra kredileri kimden alacak?

100 MİLYAR EURO SİLİNDİ
İşte bu noktada ABD'li Lazard yatırım bankası devreye giriyor. Gelen bilgilere göre SYRIZA ülkeye taze kredi sağlama konularında başta Avrupalı olmak üzere küresel finans çevreleriyle ilişkilerini Lazard aracılığıyla yürütmeyi planlıyor. Atina çok çetin geçmesi beklenen kredi görüşmelerinde özellikle Lazard'ın geçmişteki başarılarına güveniyor. Öyle ki banka 2012'de de Yunanistan'a kredi görüşmelerinde yardım ederek o dönem 200 milyar Euro olan borcun 100 milyar Euro'luk kısmını sildirmeyi başarmıştı.

167 YILLIK BANKA ATİNA'YA DESTEK ÇIKACAK
Lazard 1848'de ABD'de kuruldu. Finansal danışmalık hizmeti veriyor. n Halen 27 ülkede ve 43 şehirde faaliyeti var. 2013 cirosu 2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yön verdiği toplam fon büyüklüğü 200 milyar dolar seviyesinde. nbsp; Çalışan sayısı 2 bin 400. Borç yapılandırma konularında ülkelere verdiği desteklerle dikkat çekti. nbsp; Şirket Yunanistan, Portekiz ve İspanya'nın yanı sıra Ukrayna'ya da danışmanlık hizmeti sunuyor. Şirketin merkezi New York'taki Rockefeller Plaza'da bulunuyor.

MARTIN SCHULZ: ALEXİS TSİPRAS ANGELA MERKEL İLE UĞRAŞMASIN
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras'ın söylemleri ve ülkedeki Almanya karşıtı tutumla ilgili, "Tsipras'ın, Angela Merkel'e karşı saldırılarını durdurması iyi olur" dedi. Schulz, "Tsipras'ın, Angela Merkel'e karşı saldırılarını durdurması iyi olur. Sonuçta yardımda bulunacak olanlardan biri Alman hükümeti. Ayrıca Atina'daki gelişmeleri endişe içinde izleyen sadece Almanya değil, tüm Avrupa Birliği" ifadelerini kullandı.

ATİNA'NIN ALACAKLILARA KARŞI EN BÜYÜK SİLAHI LAMARCHE OLACAK
Yunanistan'ın önümüzdeki günlerde küresel kreditörlerle yapacağı görüşmelerde güvendiği en önemli kişi ABD'li yatırım bankası Lazard'ın deneyimli yatırım uzmanı Michele Lamarche olacak. Lamarche finans çevrelerince kamu maliyesinden yerel yönetime kadar borç yapılandırma ve geri ödemeler konusunda adeta bir efsane olarak kabul ediliyor. Lamarche liderliğinde banka geçmişte Irak, Arjantin ve Fildişi Sahili gibi ülkelere destek sağladı. Euro Bölgesi'nin kriz sürecinde ise bu listeye Yunanistan'la birlikte İspanya ve Portekiz de eklendi. Banka şu sıralar Rusya ile çatışma halinde olan Ukrayna'ya da kredi bulma ve borç yapılandırma konusunda destek sağlıyor. Atina 2012'de olduğu gibi bugün de Lamarche'ın etkinliğine güveniyor.

SYRIZA BU HAFTA AKDENİZ TURUYLA DESTEK ARAYACAK
SYRIZA'lı yetkililer bu hafta politikalarına destek için ilk gezilerini Akdeniz ülkelerine yapacak. Dün Fransız yetkililerle bir araya gelen SYRIZA Maliye Bakanı Yanis Varoufakis bugün de Londra'ya uçacak. Varuofakis yarın Roma'da Alexis Tsipras'la buluşarak temaslarına devam edecek.

MAKAM OTOLARI SATILIP MEMURLAR İŞE ALINACAK
Yunanistan'da SYRIZA lideri Alexis Tsipras başkanlığında kurulan yeni koalisyon hükümeti, bakanlıklardaki lüks makam araçlarını "lüzumsuz ve masraflı" olduğu gerekçesiyle satışa çıkardı. Diğer yandan yetkililer tasarruf amacıyla işten çıkarılan 3 bin 500 kamu çalışanının yeniden işe alınacağını açıkladı. Memur alımlarının kamuda performansın artırılması hedefiyle yapılacağı belirtildi. Bu kapsamda ise çok sayıdaki ekonomi danışmanının görevine son verileceği duyuruldu.

TURKCELL'DEKİ PAYINI YÜZDE 5'E ÇIKARDI
Lazard'ın 11 Aralık 2014 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan açıklamasında, Turkcell İletişim AŞ sermayesindeki payının yüzde 5.04'e yükseldiği belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...