TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin: Mavi Vatan'ın röntgenini çekiyoruz

Düzenleyen:
- Güncelleme:
TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin: Mavi Vatan'ın röntgenini çekiyoruz

Ekonomi Haberleri

Abdülhamid Han sondaj gemisinin bakım çalışmaları tamamlandıktan sonra yeniden Akdeniz’de görev yapmasını planladıklarını belirten TPAO Genel Müdürü Bilgin “Mavi Vatan’ın her köşesinde aramaları sürdüreceğiz. Karada ise Cumhuriyet tarihinin en yüksek sondaj sayısına ulaştık. Bu yıl 55’i üretim olmak üzere, 150 kuyu açtık. Hedefimiz 2023’te 73’ü üretim olmak üzere, 207 kuyu açmak” dedi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ‘Enerjide tam bağımsız Türkiye’ hedefi yle Mavi Vatan’daki mesaisine hız kesmeden devam
ediyor. 12. Türkiye Enerji Zirvesi’nde değerlendirmede bulunan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Abdülhamid Han sondaj gemisinin bakım çalışmaları tamamlandıktan sonra yeniden Akdeniz’de görev yapmasını planladıklarını, Karadeniz’de de işlerin planlandığı gibi gittiğini söyledi. Akdeniz’deki çalışmalarla ilgili bilgi veren Bilgin, bölgede yeni bir konsept ile arama yaptıklarını söyledi.

Şu anda tuz üstü aramacılığı yaptıklarını dile getiren Bilgin “Arkasından da tuz altı yapılar için tekrar daha derin hedefl ere yöneleceğiz. Önce tuz üstü yapıların potansiyellerini anlamak istiyoruz. Mavi Vatan’ın her köşesinde aramaları sürdüreceğiz. Biz aslında adım adım, hafta hafta, gün gün, nerede ne yapacağımızı planlamış durumdayız ve o planın gerekliliklerin yapıyoruz” dedi.

Sondaj filosunun en güçlüsü Abdülhamid Han sondaj gemisinin bakım çalışmaları için Taşucu açıklarında demirlediğini hatırlatan Bilgin “Hazırları tamamlamak üzere. Önümüzdeki günlerde yeniden demir alacak. Yeni görev yerinin de Akdeniz olması planlanıyor” diye konuştu.

“KARADENİZ GAZI 2023’TE SİSTEMDE”

Bilgin, Karadeniz’de devam eden çalışmalar hakkında ise şu bilgileri verdi: "Karadan 170 kilometre açıkta ve denizin 2.200 metre altında bir enerji üssü inşa ediyoruz. 20’den fazla ülkeden ürün tedarik ettik. Deniz altı ekipmanlarımızı, denizin dibine su altı robotlarıyla indiriyoruz. Bu indirme sürecinde ekip arkadaşlarımız âdeta bir cerrah hassasiyetiyle çalışıyor. Verdiğimiz bir söz var. Gelecek yıl bu gazı milletimizle buluşturacağız. Kararımız net, hedefi miz yakın. İşler planlandığı gibi gidiyor. 2023’de yerli gazımızı ulusal sisteme aktaracağız."

Yeni müjdeler için arama çalışmalarının da sürdüğünü ifade eden TPAO Genel Müdürü Bilgin “Fatih sondaj gemimiz, Karadeniz’deki Çaycuma-1’de kuyu sondaj derinliğine ulaşmış vaziyette. Test çalışmalarını bu hafta içinde tamamlayacağız. Diğer taraftan sismik araştırma gemilerimizin de biri Karadeniz’de, diğeri Akdeniz’de. Âdeta Mavi Vatan’ın röntgenini çekiyoruz. Karış karış araştırma, arama politikamız sürüyor” dedi.

“KARADA DA DESTAN YAZIYORUZ”

Sadece denizde değil, karada da destan yazıldığını söyleyen Bilgin “Cumhuriyet tarihin en yüksek sondaj sayısına ulaştık. Bu yıl 55’i üretim olmak üzere, 150 kuyu açtık. Gelecek yıl bu rekorumuzu yenileyeceğiz. Hedefimiz 2023’te 73’ü üretim olmak üzere 207 kuyu açmak. Örneğin, dünya genelinde son yılların en büyük keşifl erinden biri, Şırnak’taki Şehit Esma Çevik Sahası. Burada günlük ortalama 1.100 varil üretim yapıyoruz. Terörden arındırılmış bölgelerde çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

GEMİLER GÖREV BAŞINDA

Türkiye’nin filosunda 4’ü sondaj, 2’si sismik araştırma olmak üzere 6 gemi var. Abdülhamid Han sondaj gemisi Taşucu Limanı’nda
bakımda bulunurken, Fatih sondaj gemisi Karadeniz’deki Çaycuma-1 sondaj kuyusunda, Kanuni sondaj gemisi Filyos’ta, Yavuz sondaj gemisi de Sakarya Gaz Sahası’nda çalışmalarına devam ediyor. Sismik araştırma gemilerinden Barbaros Hayrettin Paşa Karadeniz’de, Oruç Reis de Akdeniz’de sismik araştırmalarını sürdürüyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...