Topyekûn dönüşüm

Topyekûn dönüşüm

EKONOMİ Haberleri

2018 sonunda açıklanan Yeni Ekonomi Program hedefi için adımların ilk aşaması, Bakan Albayrak tarafından açıklandı. Eğitim, finans, yargı, sigorta, turizm, tarım başta olmak üzere çok önemli adımlar tek tek sıralandı...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enerjiden turizme, eğitimden adalete, tarımdan bankacılığa kadar bütün alanlarda dönüşümü sağlayacak adımları açıkladı. Paketi hazırlarken TÜSİAD, MÜSİAD başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının geniş katılımının sağlandığını söyleyen Albayrak “Göreve geldiğimiz ilk günden beri, ortaya koyacağımız ekonomik vizyonu, izleyeceğimiz politikaları şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağımızı söyledik. Politikalarımızı ve stratejilerimizi tüm paydaşlarımızın katkıları ile ortaya koyacağımızı ilan ettik. İşte bu şekilde de önce ağustos ayında ‘Yeni Ekonomi Yaklaşımı’mızı paylaştık. O gün, küresel gelişmeler ne olursa olsun, ekonomimizi tüm sınamalardan etkilenmeden çıkacak, güçlü temeller üzerine inşa edeceğimizi söylemiştik” ifadesini kullandı.
Birçok ekonomist ve akademisyenin ekonomik sorunlara çözüm için farklı önermeler sunduğuna şahit olduklarını anlatan Bakan Albayrak “Bugün sadece Yeni Ekonomi Programı’nda ortaya koyduğumuz hedeflere ulaşmak için sadece 2019’da hayata geçirmeyi taahhüt ettiğimiz düzenleme ve adımları paylaşacağız. 2020 yılında, yani YEP’in ikinci yılında yine o yılı ilgilendiren reformlarımızı paylaşacağız” dedi. Dört buçuk senelik seçimsiz dönemde Türkiye’nin gündeminin yine ekonomi olacağını söyleyen Albayrak, paketin bütününü reform paketi olarak ele aldıklarını, içerisinde tek başına önemli birer reform olacak adımlar olduğu gibi, hedefleri yakalamayı sağlayacak maddelerin de bulunduğunu aktardı. Pakette enerji, maden, petrokimya, turizm, bilişim, otomotiv ve ilaç sanayi, stratejik olarak nitelendi.
YEP’de 76 milyar liralık tasarruf ve gelir artırıcı tedbirin devreye alınacağını söylediklerini hatırlatan Albayrak “Şu ana kadar bu rakamın 44 milyar liralık kısmını uygulamaya aldık. Tedbirler sürecek” dedi.  Paketle ilgili açıklama yapan Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) açıklamasında yeni paketin Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme hedefleri ve küresel rekabet gücü açısından olumlu sonuçlara vesile olmasını dileği vurgulandı. Açıklamada enflasyonun düşürülmesi için sıkı para ve maliye politikasının devam edilmesi gerektiği vurgulandı.

VERGİDE İSTİSNA AZALACAK, ORAN KADEMELİ DÜŞECEK
"Vergi konseyi gibi toplumun tüm kesimlerinin içinde olduğu çok kapsamlı bir ekiple reform çalışmalarını sürdürüyoruz. Bunu üç başlıkta paylaşmak istiyorum. Birincisi yeni mimari. Yeni vergi mimarimizde istisna ve muafiyetler azalacak. Kurumlar vergisinin kademeli olarak düşürüp daha rekabetçi bir noktaya taşıyacağız. Daha adaletli bir vergi sistemi için, gelire göre artan oranlarda vergilendirmeyi daha etkin hale getireceğiz. Özellikle beyannameyi yaygınlaştırarak gelir artışlarının sağlayacağı potansiyelle dolaylı vergileri azaltıp, dolaysız vergileri artırarak verginin daha da fazla tabana yayılmasını sağlayacağız. Yeni Vergi Mimarisi ‘istihdam oluşturma’ hedefine oturacak, iş yapmak kolaylaşacak.”

EMEKLİLİKTE EK GELİR SAĞLANACAK
Bakan Albayrak, gelecek süreçte güçlü bir tamamlayıcı emeklilik sistemini hızla hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi ve şunları anlattı: Vatandaşlarımızın kazançlarına göre azdan az çoktan çok, belirlenecek zorunlu bir bireysel emeklilik sistemini, yani tamamlayıcı emeklilik sistemini yeniden alacağız. Böylece vatandaşlarımız emeklilikte nasıl geçinirim kaygısı taşımayacak. Bu sistemle birlikte Kıdem Tazminatı Reformunu da hayata geçireceğiz. Tüm paydaşlarımızın katılımı ile tıpkı çalışanlardan olduğu gibi işverenlerden de yapılacak kesintilerle BES ile entegre Kıdem Tazminatı Fonu’nda toplanacak. Hedefimiz 2020’den itibaren bunu hayata geçirmek. Bu fonlar, millî gelirin yüzde 10’unu aşacak” dedi.

İŞTE DEV REFORMLAR
¥ YARGI REFORMU: Kapsamlı bir katılımla hazırlanan vergi paketi, Yargı Reformu Strateji Belgesi ile Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yakın bir süreçte kamuoyu ile paylaşılacak. Reformun vizyonu ‘güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemi’ olacak. Ekonomik refahın sağlanması ve toplumsal tabana yayılmasında hukuk ve ekonomi birbirini tamamlayan iki çalışma alanı olacak.

¥ LOJİSTİK MASTER PLANI: Türkiye’nin stratejik konumundan kaynaklanan lojistik avantajının ve rekabet gücünün artırılarak, iktisadi ve sosyal gelişmeyi hızlandırmak ve Türkiye’nin uluslararası ticarette bölgesel lojistik üs haline getirme bakış açışıyla Lojistik Master Planı ilişkili bakanlık ve Türkiye Varlık Fonu tarafından hazırlandı.

¥ İHRACAT MASTER PLANI: Ticaret Bakanlığı ağustos ayında kısa-orta-uzun vadeli ihracat potansiyelini açıklayacak, ihracatın artırılması için sürdürülebilir bir strateji yürürlüğe koyacak, uygulanması için adımlar atacak. Hedef teknoloji içerikli, birim ihraç fiyatı yüksek ihracat.

¥ EĞİTİM: İstihdam Bazlı Eğitim Planlaması reformu, kurumlardaki eğitim ve istihdam verileri entegre edilecek, eğitim programı ve meslek bazında arz-talep dengesi oluşturulacak.

FİYATLARI SERA AŞ AŞAĞI ÇEKECEK
“Gıda enflasyonu ile mücadelede en önemli yapısal reform, Tarımda Millî Birlik Projesi olacak. Tarım ve Orman Bakanlığı bu stratejiyi mayıs ayında kamuoyuna açıklayacak. Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklığı ile Sera AŞ kurulacak. İlk etapta iki bin hektar teknolojik sera inşa edilecek. Üretimin yüzde 25’i örtü altından karşılanacak.

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK BÜYÜYECEK
“Ülkemiz coğrafi gerçeklerine uygun şekilde kırmızı et fiyat istikrarını Küçükbaş Hayvancılık Hamlesi ile destekleyeceğiz. Bu kasamda verilecek desteklerle 47 milyon olan küçükbaş hayvan sayısı dört yıl içinde 100 milyona yükseltilecek. Hal yasası kapsamında üretici kooperatiflerinin haller içerisindeki payının artırılarak rekabetçi yapının oluşmasını sağlayacağız. Tarladan sofraya daha kısa, daha rekabetçi ve daha denetlenebilir bir değer zinciri oluşturacağız.”

GÖRÜŞLER
Yeni bir mimari içeren yol haritası
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle “Bu adımlar Türkiye ekonomisini 360 derece kapsayacak yepyeni bir ‘mimari’ içeren yeni yol haritası” dedi. Gülle, adımların Bakan Albayrak koordinasyonunda ekonomi yönetiminin şekillendireceği Türkiye ekonomisine yönelik tasarımın ilk adımlarını teşkil ettiğini ifade etti Gülle “Tüm gayretimizle katkı yapacağız” diye konuştu

Üretim kalitesini artıracak adımlar
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, ‘Yapısal Dönüşüm Adımları’nın, hep savundukları ve Türkiye’nin üretim ekonomisine yönelik adımlar atması açısından umut verici olduğunu söyledi. Özellikle finans kesimini rahatlatacak adımların çok önemli olduğunu söyledi ve “Programda, geleceğimiz adına üzerine titrenmesi gereken eğitimin yer bulması da çok değerli” dedi.

Yazılan bu reçete tam bize göre
DEİK Başkanı Nail Olpak şunları söyledi: Adımların takviminin açıklanmasını önemsiyoruz. Banka sermayelerinin güçlendirilmesi, aktif kalitesinin artması, ihracat ve üretim odaklı kredi tarzı, mali şeffaflık, özellikle gıda enflasyonuyla mücadele, Sera AŞ, küçükbaş hayvancılığa önem verilmesi çok önemli bulduğumuz noktalar. Gerçekleşmesinde üzerimize düşeni yapacağız.

Kenetlenmemizin yolunu gösterdi
MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan paketin meselesi Türkiye olan her kesimin nasıl kenetlenebileceğini bir kez daha gösterdiğini söyledi. Kaan, paketin, ağustostan bu yana sürden ekonomik tedbir ve reform paketinin önemini gösterdiğini belirterek, adımların yargı, sosyal güvenlik, sosyal yaşam kalitesi gibi sahalarda da yapılıyor olmasının önemine işaret etti.

Reformist akılla yönetim isteği bu
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç “Reform paketi ekonomi yönetiminin Türkiye’nin değişim ve dönüşüm sürecini, reformist bir akılla yönetmek istediğini açıkça ortaya koyuyor. Adımlar, reformist bir aklın yansımasıdır. Reel sektörün beklentilerini karşılayan, reel sektörün beklentilerini karşılayan, ekonominin temellerini güçlendiren nitelikte program” dedi.

Topyekûn kalkınma için yeni bir rota
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Başkanı Orhan Aydın, önümüzdeki 4,5 yılı avantaja çevirme amaçlı paketi çok olumlu değerlendirdi ve “Açıklanan yeni yapısal dönüşüm adımları sayesinde topyekûn kalkınma yolunda yeni bir rota belirlendi. Eğitim ve isütihdamın aynı potaya alınması topyekun kalkınmanın işareti” diye konuştu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...