Toplu sözleşme görüşmelerinde üçüncü toplantı!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Toplu sözleşme görüşmelerinde üçüncü toplantı!

Ekonomi Haberleri

Milyonlarca memur ve memur emeklisi kamu işvereninin ikinci zam teklifini bekliyor. Toplu sözleşme kapsamında taraflar bugün 3. kez bir araya gelecek. Son toplantıda yüzde 110 zam isteyen Memur-Sen'in teklifine, Kamu İşvereni, yüzde 42'lik zam teklif etti.

Milyonlarca kamu görevlisinin merakla beklediği 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri sürüyor. Kamu çalışanlarını yetkili sendika temsil eden Memur-Sen  9 Ağustos'taki toplantıda  2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

KAMU İŞVERENİ YÜZDE 42 ZAM TEKLİF ETTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde, hükümetin ilk zam teklifini açıklamıştı.

Kamu İşveren Heyeti memura 2024'te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9, 2025 yılının ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 zam olmak üzere toplamda yüzde 42 zam teklif etti.

GÖZLER 3. TOPLANTIDA

Toplu sözleşme kapsamında 2 yıl için yüzde 110 zam isteyen Memur-Sen hükümetin tekliften memnun olmadı. Yetkili konfederasyon olarak memurları görüşmelerde temsil eden Memur-Sen, verilen teklifin Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerinin de altında kaldığını belirterek kabul etmedi. Memur-Sen 10 maddelik yeni çağrı yaparak, zam teklifinin güncellenmesini istedi. Bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleştirilecek 3. toplantıda kamu işveren tarafının bir teklif daha sunması bekleniyor. Memur ve memur emeklileri dikkatini bugün yapılacak üçüncü toplantıya çevrildi.

TAKVİM NASIL İŞLEYECEK

Kamu işvereninin teklifininin Memur-Sen tarafından kabul edilmemesi nedeniyle hükümet 17 ve 22 Ağustos'ta yeni tekliflerle masaya gelecek.
Tarafların yine anlaşamaması durumunda ise 23 Ağustos'tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulacak. Bu aşamada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.

"YAPILAN TEKLİF EKONOMİK GERÇEKLERLE ÖRTÜŞMÜYOR"

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, yaptığı açıklamada, Kamu İşveren Heyetinin zam teklifinin beklentilerinin çok uzağında olduğunu belirterek, yapılan teklifin ekonomik gerçeklerle örtüşmediğini söyledi.

Beklentilerin altında kalan düşük zam teklifinin masanın motivasyonunu düşürdüğünü ifade eden Tonbul, şöyle konuştu:

"Toplu sözleşme görüşmelerinde müzakereler 22 Ağustos'ta sona erecek. Bu bakımdan önümüzde sayılı günler var. Kamu İşverenin yeni teklifini yarın sunması gerekiyor ama hiç vakit kaybetmeden bugün de sunabilir. Sahip olduğumuz sınırlı süreyi çok verimli kullanmalıyız. Kamu İşvereni, müzakere takvimindeki son 6 günü göz önünde bulundurarak, beklentileri karşılayacak bir teklifle masaya gelmeli. Sözleşmenin mutabakatla imzalanmasının yolunu açmalı."

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...