Tofaş'a, Avrupa Birliği Çevre Ödülü
Tofaş, Avrupa Birliği kriterlerine göre, "Türkiye'nin en iyi çevre yönetimine sahip şirketi" seçildi.
TÜSİAD ve Bölgesel Çevre Merkezi (REC) tarafından İstanbul Grand Hyatt Oteli'nde düzenlenen "Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Programı"nda TOFAŞ Üst Yöneticisi Kamil Başaran ödülünü, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean Maurice Ripert'in elinden aldı.
Ödüle ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Başaran, AB Birliği Çevre Ödülleri kapsamında Tofaş'a verilen birincilik ödülünün büyük önem taşıdığını kaydetti.
Başaran, dünya klasında Üretim (WCM) alanında 170 Fiat Grubu fabrikası içinde eriştiği "Gümüş" üretim seviyesiyle en üst sırada yer alan Tofaş'ın Bursa'daki fabrikası açısından bu ödüle layık görülmesinin bir gurur kaynağı olduğunu anlattı.
Tofaş'ın Bursa fabrikasının sadece kalite alanında değil çevreci yaklaşımı ve uygulamalarıyla da Fiat Grubu'nda en yüksek puana sahip olmasıyla öne çıktığına işaret eden Başaran, çevreci uygulamalarla da ayrıca Fiat dünyasına örnek olduklarını ifade etti.
Başaran, WCM Dünya Klasında Üretim Sistemi kapsamında yalın ve pro-aktif bir çevre yönetim modeli geliştirdiklerini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"7 adım halinde uyguladığımız model ile performans iş sonuçlarımızda çok önemli iyileştirmeler gerçekleştirdik. Bu modeli tedarikçilerimizin yanı sıra 'Yeşil Servis' uygulaması kapsamında bayilerimizde de hayata geçirdik. Tofaş'ın çevre vizyonu, pro-aktif ve yalın yönetim araçları kullanarak, 'Dünya Klasında Çevre Yönetim Sistemi' kurmaktır. Temel ilkemiz, sıfır (0) atık/ sıfır (0) kayıp hedefine ulaşmak için, arıtmak değil hiç kirletmemektir.
Tofaş olarak Koç topluluğu şirketleri ile birlikte 2006 yılında Birleşmiş Milletler Küresel ilkeler sözleşmesine imza atarak, sosyal, ekonomik ve çevresel alanlardaki performansımızı paydaşlarımızla paylaşmayı taahhüt ettik. REC ve TÜSİAD'ın ortak çalışmasıyla ortaya çıkan İklim Platformu;nun kurumsal üyesi olan Tofaş, enerji verimliliği çalışmaları ile yeni teknolojilerin kullanımı ve yeni yatırımların yapılması ile düşük karbon ekonomisine geçişi desteklemektedir."
-"Atık miktarında "sıfır atık" hedefine ulaştık"
Kamil Başaran, Tofaş'ın, sürdürülebilir gelişme ilkesi çerçevesinde, hem ürünlerde hem de üretim süreçleri ve diğer uygulamalarda pro-aktif bir çevre yönetim sistemi uyguladığını belirterek, şunları kaydetti:
"2011 yılında Dünya Otomotiv Sektöründe ilk kez ISO 14064 Seragazı Yönetim Sistemini kurduk. Baz yıla göre Seragazı emisyonlarımızı yüzde 8 oranında azalttığımızı belgeledik. Tofaş'ın Çevre Politikası'nın gereği olarak, faaliyetleri sonrası ortaya çıkan atıkları öncelikle kaynağında azaltmayı ve mümkün olduğunca geri kazanmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda oluşan endüstriyel atıkların yüzde 97'si geri kazanılmaktadır. Geri kalan atıklar ise enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. Ekim 2011 ayı itibariyle gömülerek bertaraf edilen atık miktarında "sıfır atık" hedefine ulaştık.
Pro-aktif çevre yönetimimizin bir diğer sonucu olarak son 5 yılda, karbondioksit emisyonlarında yüzde 37, Boya üretim biriminden kaynaklanan Uçucu Organik Karbon emisyonlarında, çevresel tasarım ve iyileştirmeler neticesinde yüzde 32 azaltma sağladık. Tofaş, son 5 yılda yüzlerce enerji verimliliği projesi ile yaklaşık 300 Milyon KWh (5 milyon TL) enerji tasarrufu sağlayarak, enerji yoğunluğunu yüzde 35 azalttı. Toplam enerji bütçesinde her yıl yüzde 8-10 verimlilik gerçekleştirdi. Bu çalışmalarımız Enerji Bakanlığı tarafından 3 kez ödüllendirildi."
-"Naylon atıkları azaltarak yılda yaklaşık 70 bin ağacın kesilmesi önleniyor"
2002 yılından itibaren atık suların geri dönüştürülerek bahçe sulamasında kullanılmasıyla, yılda 50 bin metreküp su tasarrufu sağlandığını bildiren Başaran, son 5 yılda su tüketimlerini yüzde 30 oranında azalttıklarını belirtti.
Başaran, bu arada yüzde 100 atık su geri dönüşüm sağlayarak, temiz su kullanımını sıfırlayacak ileri arıtma teknolojisi, kısa vadeli yatırım planlarımız arasına alındığını kaydetti.
Tekrar kullanılabilir ambalaj-kaset uygulamaları ile karton, ahşap, naylon atıkları azaltarak yılda yaklaşık 70 bin ağacın kesilmesinin önlendiğine işaret eden Başaran, "Üretilen otomobillerin estetik önemi olmayan çamurluk koruyucu davlumbaz v.b. bazı parçaları geri dönüştürülmüş atık plastiklerden üretiliyor ve yılda 1.000 ton ham plastik kullanımı engelleniyor. 15 yıl boyunca her yıl ağaç dikme etkinlikleri gerçekleştirildi ve çalışanların bağışlarıyla 100 bin çam ve meyve fidanı dikildi. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında Bursa Gölyazı mevkiinde 50 hektarlık inşaat yıkıntı atıkları alanı rehabilite edilerek 'Fiat Ormanı' haline getirildi" diye konuştu.
Kaynak: AA