TOBB Başkanı bankalara: Vicdansızlığı bırakın

Düzenleyen:
TOBB Başkanı bankalara: Vicdansızlığı bırakın

Ekonomi Haberleri

TOBB Başkanı bankalara, "Vicdansızlığı bırakın. Yüksek faiz ve komisyonla mağdur oluyoruz" derken iş adamlarına "Hanginiz bankalar kadar kâr ediyorsunuz" diye sordu

OSMAN ÇOBANOĞLU ANKARA

Zaman zaman özel sektör ve bankalar arasındaki ilişkileri eleştiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dün yaptığı konuşmada özel sektörün, bankalar tarafından yüksek faiz ve komisyonlarla mağdur edildiğini söyledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) dün gerçekleşen ve siyasi tartışmaların da yoğun olduğu genel kurulunda konuşan Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bankalarımız fedakârlığı hep bizden, reel sektörden beklemesin. Şimdi sıra onlarda. Soruyorum, hanginiz bankalar kadar kâr ediyorsunuz? Öyle biri var mı bu salonda? Bankalara buradan sesleniyorum, bu vicdansızlığı bırakın. Aynı gemide olduğumuzu unutmayın! Bu salondakiler varsa siz de varsınız!" ifadelerini kullandı.
BAŞBAKAN'A TEŞEKKÜR
AK Parti Olağanüstü Kurultayında yeniden aday olmayacağını daha önce açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu'na özel sektöre desteklerinden dolayı teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, "İş dünyası olarak 'istişare sünnettir' öğüdüne bağlı kaldık. Bir olduk, diri olduk, iri olduk. Biz bir oldukça sesimiz daha gür çıktı. Engelleri aştık, yeni başarılara ulaştık" dedi. Oda ve borsaların şimdiye kadar yaptıkları başarılı çalışmaları anlatan Hisarcıklıoğlu, bunların yeterli görülmemesi gerektiğini; üreten, istihdam sağlayan, ihracat ve yatırımn yapan iş dünyasının daha iyisini hak ettiğini ifade etti.
DÜNYAYA YAYILALIM
Türkiye'nin son yıllarda müthiş bir başarı hikâyesi yazdığını, ancak yenilerinin gerektiğini söyleyen TOBB Başkanı, "Artık aynı yöntemlerle büyümeyi sürdürmek, hatta yerimizi koruyabilmek mümkün değil. Yol haritamızı belirleyip her gün bir adım daha ileri gitmek zorundayız. Milletimize daha parlak bir gelecek kazandırmak için ülkemizin yıldızını yeniden parlatmalıyız. Reel sektörümüze yeniden heyecan vermeliyiz" görüşünü dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, kapsamlı bir dış yatırım modeline ihtiyaç bulunduğunu da vurguladığı konuşmasında, "Hedefimiz, küresel millî şirketlerle dünyaya yayılmak olmalı. Türkiye sadece sermaye ithal eden bir ülke değil, sermaye ihraç eden bir ülke haline de geldi. Son 5 senede şirketlerimiz yurt dışında 23 milyar dolar doğrudan yatırım gerçekleştirdi. Bu tutar önceki 50 senenin toplamının tam 1.5 katı" dedi.

Girişimcileri bürokrasinin insafına bırakmayın

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yeni bir büyüme ve sanayileşme modeline ihtiyacı olduğunu ifade ederek, bu anlamda yapısal reform gündeminin korunmasının ve güçlendirilmesinin önemine dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, yatırım ve teşvik sisteminin günün şartlarına göre yenilenmesi gerektiğinin altını çizerek, "Teknoloji getiren, üretimin katma değerini artıracak faaliyetler daha fazla desteklenmeli. Teşvik verilirken proje bazlı değerlendirmeler yapılmalı. Sadece yatırımlar değil, üretim de teşvik edilmeli" dedi. Vergi sisteminin işini düzgün yapanla yapmayanı ayırt etmesi gerektiğini, düzgün yapmayanın hesabını vermesi gerektiğini dile getiren Rifat Hisarcıklıoğlu, "Nasıl biz iş hayatında hata yapınca bedelini ödüyorsak, hatalı ve keyfi denetimlerle bizleri zarara sokmanın da bir bedeli olsun. Üreten, alın teri döken girişimcimizi bürokrasinin, denetçinin insafına bırakmayın" diye konuştu.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...