TİM Başkanı Gültepe duyurdu: Kahramanmaraş merkezli firmalardan rekor ihracat

Düzenleyen:
- Güncelleme:
TİM Başkanı Gültepe duyurdu: Kahramanmaraş merkezli firmalardan rekor ihracat

Ekonomi Haberleri

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, asrın felaketinin ardından Kahramanmaraş merkezli firmaların rekor ihracat gerçekleştirildiğini duyurdu. Gültepe, "Temmuz ayı en yüksek ihracat ayı oldu" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın da katıldığı Temmuz 2023 dış ticaret rakamlarının açıklandığı basın toplantısında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Asrın felaketinin yaşandığı Kahramanmaraş'ta gerçekleştirilen toplantıda Gültepe, Kahramanmaraş merkezli firmalarımız geçen ay 68 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

SON 12 AYDA İHRACAT 253 MİLYAR DOLARI AŞTI

Yılın ilk 7 ayında 143,4 milyar dolar ihracat yapıldığını söyleyen Gültepe, son 12 ayda ise 253,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Gültepe, "Ana pazarlarımız konumundaki Avrupa ve ABD ekonomilerinde son çeyrekte beklenen canlanmanın ihracatımıza olumlu yansıyacağını öngörüyoruz." dedi.

Kalan 5 ayı en iyi şekilde değerlendirerek yıl sonunda 265 milyar dolarlık hedefi yakalayacaklarını belirten Gültepe, şunları kaydetti:

"Temmuz’da 45 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı. 1198 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Geçen ay en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, İtalya, ABD, Irak ve Birleşik Krallık şeklinde sıralandı. Suudi Arabistan’a yüzde 189, Kanada’ya yüzde 162, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 126, Kazakistan’a yüzde 112, Yunanistan’a yüzde 93’lük ihracat artışı kaydettik. Yunanistan ve Kanada’ya ihracatta rekor kırdık."

DEPREM İHRACATTA 2.5 MİLYAR DOLAR KAYBA YOL AÇTI

Depremden etkilenen illerin ihracat performansı konusunda da bilgi veren Gültepe, bölgenin hem ihracatında hem de geçici barınma sorununun çözümünde sevindirici gelişmeler olduğunu söyledi. Gültepe, depremin bu yıl 2,5 milyar dolarlık bir ihracat kaybına neden olacağını öngördüklerini belirtti.

Gültepe, "Beklentilerimize paralel olarak 7 ayda 11 ilimiz 10 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Geçen yıla göre yüzde 15 eksideyiz. Depremden etkilenen illerimizin durumunu özel olarak takip ediyoruz. Temmuzda Gaziantep tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaştı." diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ 68 MİLYON DOLAR İHRACAT YAPTI

Malatya ve Adıyaman’ın ihracatında da geçen yıla göre artış olduğunu kaydeden Gültepe, "Hatay ve Kahramanmaraş’tan da olumlu işaretler alıyoruz. Ancak bu iki ilimizin biraz daha zamana ihtiyacı bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli firmalarımız geçen ay 68 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Yıl başından bu yana toplam ihracat ise 563 milyon dolara ulaştı. İnşallah bu güzel ilimiz yılı bir milyar doların üzerinde ihracatla tamamlayacak." dedi.

Gültepe, son iki aydaki gelişmelerin ihracatçıları önemli ölçüde rahatlattığını belirterek, uzun süre yatay seyreden döviz kurlarındaki yükselişin bir nebze de olsa ihracatçıya nefes aldırdığını ifade etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...