Tiftiğe doğal doping

Düzenleyen:
Tiftiğe doğal doping

Ekonomi Haberleri

Son yıllarda fiyatı giderek artan tiftik piyasasında yerini almak isteyen Ankara Büyükşehir Belediyesi, ilk aşamada Ankaralı üreticilere 250 teke dağıtacak

Oğuzhan ŞAHİN ANKARA

Ankara Büyükşehir Belediyesi, son yıllarda fiyatı giderek artan tiftik piyasasında yerini alabilmek için proje başlattı. Belediye, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Halk Elinde Islah projesinden temin ettiği yüksek kalitede 250 Ankara Keçisi tekesini yüzde 75 hibe ile 300 baş üstü anaç hayvana sahip Ankara Keçisi yetiştiricilerine dağıtacak. Bu destekten talepte bulunan ve yüzde 25’lik payı ödeyen tüm yetiştiriciler yararlanacak. Proje ile yüksek kalitede tekelerle Ankara Keçisinde kan yenilenmesini sağlamak, bu vesileyle mikron düzeyinde kalite artışının sağlanması amaçlanıyor. Projenin sorumlusu Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanı Özgür Güven, yurt dışında yetiştiricilerin Ankara Keçisinden elde ettikleri tiftik ile ciddi gelir elde ettiğini söyledi. Kaynağı Türkiye olmasına karşın Türkiye’de Ankara Keçisi yetiştiricilerinin ancak devlet desteği ile ayakta durduğunu belirten Güven, Ankara Keçisi yetiştiricilerin bu katma değerden pay alması için tüm kurumların seferber olduğunu söyledi.
GÜNEY AFRİKA HAKİM
Güven, dünyadaki 4.5 milyon kg tiftik üretiminin yarısının Güney Afrika’da gerçekleştiğini, Güney Afrika’yı ABD, Türkiye, Arjantin’nin takip ettiğini belirtti. Doğal ürünlere yönelimin artması ile tiftik fiyatlarının da sürekli artışta olduğunu söyleyen Güven, şu bilgileri verdi:
“2011 yılında 10 dolar civarında işlem gören tiftik, son beş yılda oldukça değer kazandı. 2016 yılındaki satış rakamları, geçen yıla oranla tiftik fiyatlarının yüzde 27 gibi yüksek bir oranda artış gösterdiğini ortaya koydu. Dünyanın en iyi tiftiğinin yetiştiği Ankara, bu özelliği ile dünya lideri olabilir. Geçmişte tiftik üretiminde dünya lideri olan Türkiye’nin gelecekte yine dünya lideri olacağına inanıyoruz.” Türkiye’nin tiftikte dünya lideri olabilmesi için Ankara Keçisi’nin geleceğinden ümitli olduklarını söyleyen Özgür Güven, dünya tiftik sektöründeki fiyat ve talep artışının Türkiye’ye yansıması için çalıştıklarını belirtti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...