'Ticari sırlar' artık 'sır' değil

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
'Ticari sırlar' artık 'sır' değil

Ekonomi Haberleri  / AA

Ürünlerin piyasa denetimi sırasında elde edilen ticari sır niteliğindeki bilgiler, insan sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği hallerde ifşa edilebilecek.

Ürünlerin piyasa denetimi sırasında elde edilen ticari sır niteliğindeki bilgiler, insan sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği hallerde ifşa edilebilecek. Yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Şirketlerin yeni bir ürün geliştirirken sakladıkları gizli formüller, ticari sırlar artık yeterince 'sır' değil. Çoğu zaman kasalarda saklanan, büyük güvenlik önemlemleriyle gizlenen bu 'ticari sırlar' için yeni bir düzenleme yapıldı. Buna göre, ürünlerin piyasa denetimi sırasında elde edilen ticari sır niteliğindeki bilgiler, insan sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği hallerde ifşa edilebilecek.
TEDBİR ALACAK AMA...
Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelikte değişiklik yapılması hakkında yönetmeliğin yürürlüğe konulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, yetkili kuruluşlar, denetimler sırasında temin ettikleri ve ticari sır niteliğindeki veya fikri ve sınai mülkiyet hakkına ilişkin bilgilerin gizliliğini korumak için gerekli tedbirleri alacak. Ancak mevzuatın ve insan sağlığı ve güvenliğinin gerektirdiği hallerde yapılan ifşaat bu kapsamda sayılmayacak.
DENETİM YETKİLİ KURULUŞLARDA
Piyasa gözetimi ve denetimi yetkili kuruluşların görev ve sorumluluğunda olacak. Piyasa gözetimi ve denetimi alanında yetkili kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyon Ekonomi Bakanlığı tarafından sağlanacak.
ÖZEL PERSONEL ALACAK
Yetkili kuruluşlar, piyasa gözetimi ve denetiminin etkin ve hızlı işlemesi için yeterli sayıda personel istihdam edecek, denetim yapan personelin hizmet içi eğitimlere tabi tutulmasını sağlayacak, denetimler için yeterli kaynak tahsis edecek, ürünlerden kaynaklandığından şüphe edilen her türlü kaza ve yaralanmayı takip edecek ve inceleyecek.
NUMUNE ALARAK TEST EDECEK
Üretici tarafından bir ürünün piyasadan toplatılması veya bertarafıyla ilgili önlemlerin tam olarak uygulanmasını da yetkili kuruluşlar sağlayacak. Yetkili kuruluşlar, bir ürünü bedelli veya bedelsiz piyasaya arz edildiği, satıldığı ve dağıtıldığı her yerde, depo, işyeri, nakil araçları ve gerektiğinde üretim tesislerinde denetleyebilecek, numune alarak test ve muayene edebilecek. Üretici veya dağıtıcılarından gerekli gördüğü bilgi, belge ve kayıtları isteyebilecek.
KAZA VERİ SİSTEMİ KURULACAK
Bir üründen kaynaklandığı değerlendirilen ve sağlık kurumlarına intikal eden kaza, yaralanma ve ölüm vakalarına ilişkin bilgiler, Sağlık Bakanlığınca kurulan kaza veri sistemine girilecek. Bu sistemin işletilmesine ve verilerin raporlanmasına ilişkin usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığınca belirlenecek. Sağlık Bakanlığı bu verileri yetkili kuruluşlarla paylaşacak.
ÜRÜN YOK EDİLEBİLECEK
Ürünün üretici tarafından güvenli hale getirilmemesi veya ürünün güvenli hale getirilmesinin imkansız olduğu durumlarda, taşıdığı riske göre kısmen veya tamamen bertarafını sağlayacak. Yetkili kuruluş önlem kararını almadan önce üretici veya dağıtıcıyı durum hakkında görüşlerini almak üzere tebligatla bilgilendirecek. Tebligatı almasını müteakip üretici veya dağıtıcıya, cevap verebilmesi için en az 10 gün süre tanınacak ve bu süre tebligatta belirtilecek. İnsan sağlığı ve güvenliğinin veya mevzuatla korunan diğer bir kamu yararının tehlikede olduğu acil hallerde bu sürenin dolması beklenmeyebilecek.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...