Ticari diplomasiyle ihracat 231 milyar dolar

- Güncelleme:
Ticari diplomasiyle ihracat 231 milyar dolar
Ekonomi Haberleri

Ticarette diplomasi köprüsü meyvelerini veriyor. Küresel yavaşlama ve parite etkisine rağmen kasımda ihracat 21,9 milyar dolara, ilk 11 ayda 231 milyar dolarla en yüksek seviyeye ulaştı. Son 12 ayda da 253 milyar doları aştı. Otomotiv geçen ay 2,9 milyar dolarla ihracat şampiyonu olurken, bu sektörü kimyevi maddeler 2,6 milyar dolarla, hazır giyim ise 1,6 milyar dolarla izledi.

HAMİDE HANGÜL'ÜN HABERİ

Türkiye’nin ihracatı, küresel pazarlardaki yavaşlamaya ve paritenin olumsuz etkisine rağmen kasım ayında 21,9 milyar dolarla en yüksek seviyeye ulaştı. Yılın 11 ayında 231 milyar dolar, son 12 ayda ise 253 milyar doları aştı. Şampiyonluğu kasım ayında otomotiv, 2,9 milyar dolarla göğüsledi. Kimyevi maddeler ve mamulleri 2,6 milyar dolarla ikinci, hazır giyim 1,6 milyar dolarla üçüncü sırada izledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), Adana’da açıklanan kasım ayı ihracat verileri toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, köklü bir ticaret kültürüne sahip Adana’nın, en çok ihracat yapan ilk 20 il arasında yer aldığını söyledi. Küresel gelişmeleri değerlendiren Bakan Muş, son açıklanan verilerin, Avro Bölgesi’nin bugüne kadar kaydedilen en yüksek, Japonya’nın ise son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarına ulaştığını gösterdiğine işaret ederek, “Birçok ülkenin hızla resesyona sürüklendiği bir dönemde ülkemiz, büyüme trendini sürdürmüştür. 2022 yılının ilk üç çeyreklik kısmında mal ve hizmet ihracatımızda yaşanan yüzde 14,5 oranındaki artışla ihracatın büyümeye katkısı 3,4 puan oldu. İhracat, büyümenin itici gücü olmaya devam etti. OVP’de olduğu gibi 2022 yılında yüzde 5 bir büyüme öngörülüyor” dedi.

DIŞ TİCARETTE PARİTE BASKISI

Küresel gelişmelerin yanı sıra, paritenin dış ticaret rakamlarındaki olumsuz etkilerine rağmen, Türkiye ihracatının en yüksek aylık ihracat değerine ulaştığına işaret eden Bakan Muş, “Kasım ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 artışla 21,9 milyar dolar, yılın ocak-kasım dönemi ise yüzde 14 artışla 231 milyar dolara yükseldi” açıklamasında bulundu. Hizmet gelirlerinin de güçlü seyrini sürdürdüğünü, bu yıl ocak-eylül döneminde seyahat gelirlerinin yüzde 69,4, taşımacılık gelirlerinin yüzde 57,9 arttığına işaret eden Bakan Muş, “Bakanlık olarak, küresel belirsizliklerin bu denli büyüdüğü bir dönemde ihracatçılarımıza her türlü desteği vermeye devam ediyoruz” dedi.

YATIRIMLAR TÜRKİYE’YE GELEBİLİR

Uzak Ülkeler Stratejisi’yle ihracatçıları Asya ve Güney Amerika pazarlarında tutunmaları için desteklediklerini vurgulayan Bakan Muş, şöyle konuştu: İhracat menzilimizi, ürün çeşitliliğimizi genişletiyor, 18 ülkeye yönelik eylem planları uyguluyoruz. Özellikle Avrupa’da birçok firma enerji tasarrufu için çeşitli yollar ararken, üretim ve yatırımların yeni rotalara kayma ihtimali güçleniyor. Biz de ülkemizin Avrupa için üretim ve tedarik merkezi olması için yoğun temaslar sürdürürken, diğer taraftan artan enerji fiyatlarıyla gelirleri ve talepleri yükselen Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin ilk tercihinin Türkiye olması için yoğun ticari diploması faaliyetleri yürütüyoruz.

SUUDİ ARABİSTAN'A 9 KAT ARTTI

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, 2022 için belirledikleri 250 milyar dolarlık hedefe emin adımlarla ilerlediklerini söyledi. Gültepe, şöyle devam etti: 2022’ye başlarken belirlediğimiz 250 milyar dolarlık hedef için son düzlüğe girdik. Aralık ayını da en iyi şekilde tamamlayıp hedefe ulaşmanın gururunu paylaşacağız. Bir ay sonra Cumhurbaşkanımızın katılımıyla tarihimizin en yüksek yıllık ihracat rakamını açıklayacağız. Geçen ay otomotiv 2,9 milyar dolarla ihracatımıza en fazla katkıyı veren sektörümüz oldu. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,6 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla elektrik-elektronik ve 1,3 milyar dolarla çelik oldu. Elektrik ve Elektronik, hububat, bakliyat, makine, savunma ve havacılık ile zeytin ve zeytinyağı sektörlerimiz tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Kasımda kilogram birim fiyatının 1,7 dolara yükseldiğini anlatan Gültepe, “İhracatımız Filipinlere 10 kat, Suudi Arabistan’a 9 kat arttı. Özellikle Suudi Arabistan’a ihracatımızda önemli bir toparlanma süreci yaşıyoruz” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...