Telefon fiyatlarına öğrenci ayarı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Telefon fiyatlarına öğrenci ayarı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Öğrencilerin 9.500 liraya kadar cep telefonu ve bilgisayar alımlarındaki devlet desteği için başvurular başladı. Birçok marka kampanyaya dâhil olabilmek için 12 bin ila 10 bin lira fiyat bandında satılan cep telefonlarını 9.499 TL sınırına çekti.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Teknolojik Destek Paketi düzenlemesi, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vergisiz telefon ve bilgisayar satışları start aldı. Gençlik ve Spor Bakanlığının “Gencizbiz” Projesi kapsamında üniversite öğrencilerine 9.500 TL’ye kadar cep telefonu, bilgisayar veya tablet desteği veriliyor.

FİYAT DÜŞÜRME FURYASI ESİYOR

Birçok marka ve telefoncu kampanyaya dâhil olabilmek amacıyla fiyatlarını 9.500 lira sınırına çekmeye başladı. Bir ay önce 12 bin 200 liradan satılan ürünler, kampanyayla birlikte sınır olan 9.499 TL’ye çekildi. Fiyat düşürme furyasına internet siteleri de katıldı. e-Ticaret’in önde gelen sitelerinde 12 bin - 10 bin liradan alıcıya sunulan cep telefonlarının fiyatlarının 9.499 TL’ye indirildiği görüldü.

ESNAF YOĞUN İLGİDEN MEMNUN 

Esnaf ise talepten ve ilgiden memnun. “9.500 lira olan telefonları soran çok. Alım da yapıyorlar” diyen esnaf “Fiyatlar hem teknoloji marketlerinde hem internet sitelerinde hem de telefoncuda düştü. Yüksek fiyattakilerde değişen yok tabii” şeklinde konuştu.

FATURA BİLGİLERİ ÖNEMLİ 

Öte yandan, 9.500 liraya kadar olan cep telefonu ve bilgisayarlarda devletin verdiği destek, 5.500 liraya kadar çıkıyor. Ancak desteği alabilmek için “cep telefonu ve bilgisayar alımlarında faturalara mutlaka T.C kimlik ve IMEI numarası yazılması” gerekiyor. Elden ticarette birçok öğrenci bu kurala uyuyor; ancak internet satışlarında pek çok faturada T.C kimlik ve IMEI numaralarının yazılmadığı görülüyor. Bu nedenle destekten yararlanamayan pek çok öğrenci “Belirtmemize rağmen bu bilgiler faturalara yansımamış. Devlet desteği almak için bu bilgiler şart. Şimdi bu bir problem  hâline geldi. Faturayı iptal ettirip yeniden kestirmek gerekiyor. Bu da zaman alıyor” diyerek meselenin bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguluyor.

VERGİSİZ TEKNOLOJİ İÇİN YOL HARİTASI

> Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve açık öğretim programları hariç bir yükseköğretim programına kayıtlı olmak.
> Cihaz 2. el değil sıfır olacak.
> Vergiler dâhil nihai satış fiyatı 9. 500 lirayı geçmeyecek.
> Telefon ya da bilgisayara ilişkin elektronik ortamda düzenlenen bir fatura olmalı.
> Fatura, kimlik numarası da belirtilen öğrencinin adına düzenlenecek.
> Bildirilen IBAN numarası da öğrenciye ait olmak zorunda.
> Başvurusu kabul edilen öğrenciler, mobil telefon cihazının nihai satış bedelinin %44,44’ü, bilgisayar cihazının nihai satış bedelinin %16,66’sı oranında destek alabilecek.
> Tutarlar bakanlık tarafından öğrencinin IBAN numarasıyla hesabına aktarılacak.
> Farklı tip cihazlar için destekten yararlanılabilir; ama destek tutarı 5.500 TL’yi geçmeyecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...