Tekstil ürünlerinde yeni dönem başlıyor

/ Kaynak: AA
Tekstil ürünlerinde yeni dönem başlıyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Nurettin Canikli, yeni düzenlemeyle tüketicilerin satın aldığı tekstil ürünlerinin deri olup olmadığını ürünün etiketinden öğreneceğini bildirdi.

Canikli, yazılı açıklamasında, 25 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanan nbsp; tekstil ve ayakkabı ürünlerinin etiketlenmesine yönelik yönetmelikle ilgili nbsp; değerlendirmelerde bulundu.
nbsp;
Tehlikeli kimyasallar yönünden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından nbsp; yoğun şekilde denetlenen tekstil ve ayakkabı ürünlerinin, yeni yayımlanan iki nbsp; yönetmelik çerçevesinde etiket yönünden de denetleneceğini ifade eden Canikli, nbsp; şunları kaydetti:
nbsp;
nbsp;"Tekstil Elyaf İsimleri ve Tekstil Ürünlerinin Elyaf nbsp; Kompozisyonlarıyla İlgili Etiketleme ve İşaretleme Hakkındaki Yönetmelik'te yer nbsp; alan yeni düzenlemeye göre tekstil ürününde hayvansal menşeli tekstil olmayan nbsp; parçaların varlığı halinde, ürünün etiketinde 'hayvansal menşeli tekstil olmayan nbsp; parçalar içerir' ifadesinin kullanılması zorunluluğu getiriliyor. Böylece nbsp; tüketici nbsp; tekstil ürününün deri olup olmadığını ürünün etiketinden öğrenebilecek. nbsp; Yeni yönetmeliğin 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek olan hükmüne göre, bu bilgi nbsp; ürünün etiketinde açıkça gösterilecek. Bundan sonra tüketici aldığı ürünün ne nbsp; olduğunu, deriden imal edilip edilmediğini bilecek."
nbsp;
nbsp;Etiketler yanıltıcı olmayacak
nbsp;
nbsp;Yeni düzenlemeye göre, ürünlerdeki etiketlerin Türkçe, kolay nbsp; okunabilir ve görülebilir şekilde hazırlanması, tekstil ürünlerindeki etiketlerin nbsp; tüketicileri yanıltıcı nitelikte olmaması gerektiğini belirten Canikli, şartlar nbsp; sağlanmadan 'yüzde 100', 'saf' veya 'tamamen' ifadelerinin kullanılamayacağına nbsp; dikkati çekti.
nbsp;
Canikli, 'yün' ifadesinin kullanımının da ancak yönetmelikle nbsp; düzenlenen şartlar sağlandığında mümkün olabileceğini, böylece tüketicilerin nbsp; doğru bilgilendirilmesinin sağlanacağını kaydetti.
nbsp;
nbsp;Tüketicinin Satın Alacağı Ayakkabıların Temel Unsurlarının Yapımında nbsp; Kullanılan Malzemelerin Etiketlenmesine Dair Yönetmeliğin de tüketiciye perakende nbsp; satış amacıyla sunulan tüm ayakkabı çeşitlerine uygulanacağını ifade eden nbsp; Canikli, yönetmeliğe göre etiketin görülebilir, güvenli şekilde iliştirilmiş, nbsp; erişilebilir olması gerektiğini belirtti. Canikli, düzenlemeye ilişkin şu nbsp; bilgileri verdi:
nbsp;
nbsp;"Etiketin üzerindeki şekil boyutlarının içindeki bilgilerin nbsp; anlaşılmasını sağlayacak büyüklükte olması zorunlu olup, etiketlerin tüketiciyi nbsp; yanıltıcı nitelikte olmaması gerekmektedir. Ayrıca ayakkabı üzerine konulan şekil nbsp; ve sembollerin anlamları hakkında tüketicilerin bilgilendirilmesini sağlamak nbsp; amacıyla ayakkabıların satışa arz edildiği yerlerde tüketicilerce kolayca nbsp; görülebilecek ve okunabilecek şekilde ve en az (297mm x 210mm) A4 boyutunda nbsp; hazırlanmış bir poster veya tablo işyerinin uygun bir yerine asılması zorunlu nbsp; hale getirildi."
nbsp;
nbsp; Açıklamasında, tekstil ve ayakkabı sektörü üreticilerine de uyarılarda nbsp; bulunan Bakan Canikli, yönetmeliklerin hükümlerine aykırı davranan ve ürünlerine nbsp; doğru ve mevzuata uygun etiket koymayan üretici ve ithalatçılara 3 bin 350 lira nbsp; idari para cezası uygulanacağını bildirdi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...