Tedbiri hiçe sayan işçi de patron da ceza alacak

Tedbiri hiçe sayan işçi de patron da ceza alacak

Ekonomi Haberleri

Hazırlanan paketle, iş yerinde tedbir almayan patrona hapis cezası verilebilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, başta maden ocağı ve inşaatlarda iş güvenliğine yönelik tedbirlerin artırılması için hazırlanan yeni düzenlemelerin detaylarını açıkladı. Çelik, bazı gazetecilerle sohbetinde Başbakan Ahmet Davutoğlu ile iki defa çalışma toplantısı yaptıklarını, hazırlıkları yürütülen paketin, öncelikli ve acil konuları içerdiğini, çok yakında paketi Meclis'e göndereceklerini söyledi. Çelik, yapımı devam eden Ovit Tüneli inşaatında iş güvenliği tedbirlerinin yeterli olmadığı için faaliyetin mühürlendiğini, ancak inşaatın buna rağmen devam ettiğini hatırlatarak, "Örneğin Ovit Tüneli'nde faaliyet sürüyor. Getirilecek yeni düzenleme ile mühür kırma cezası paraya çevrilemeyenlere hapis cezası öngörülüyor. İşletme sahipleri para cezasını ödeyip kurtulamayacaklar. Bu konuda ciddi cezalar gelecek" dedi. Kiralık işçi konusunun sömürü haline gelmesini istemediklerini de anlatan Çelik, "Bu şekilde çalışma süresi 3-4 ayı geçmemeli. 12 aya varırsa sömürü olur. Yüzbinlerce mevsimlik işçi, yüzbinlerce ev çalışanı bu durumda. Bunların özel istihdam bürolarıyla ilişkilendirilmesi gerekiyor. Bu boşluğun işçi lehine doldurulması gerekiyor" dedi. Pakette yer alan diğer düzenlemeler şöyle:
- BARET STANDART: İş kazalarına karşı alınacak güvenlik önlemleri içerisinde baretlere de standart getirilecek. Bu kapsamda CE belgeli baret takmak şart olacak. İşveren bunu edinmek, işçi ise kullanmak zorunda olacak. Aksi halde iki taraf da çeşitli cezalara çarptırılacak. Uyarılara rağmen baret takmayan işçi işten atılabilecek.
- SERTİFİKALI İŞÇİ: 2015 temmuz ayına kadar belirlenen alanlarda sertifikalı işçi çalıştırmak zorunlu hale getirilecek. Bu kapsamda 50 meslekle ilgili standart yayınlanacak. İşverenler ise belirlenen alanlarda sertifikalı işçi çalıştırmak zorunda olacak. İşçiler önce belli bir eğitimden geçecek, sadece kazananlar sertifika alacak. Tek istisna meslek ve sanat okulu mezunları olacak. Onların sınava girmesi gerekmeyecek.
- KİRALIK İŞÇİ: Geçici süreli işçi uygulamasının standardı pakette yer alacak. "Kiralık işçi" adı altında kişilerin sigortasız çalıştırılmasına izin verilmeyecek. Bakan Çelik, sendikalarla görüşerek bu konuyu pakete alacaklarını söyledi. 'Kiralık' sıfatla çalışma süresinin ilk aşamada 3, daha sonra 4 ayı geçmemesi öngörülüyor. Ev işlerinde çalışanlarla mevsimlik işçilerin istihdam bürolarıyla ilişkilendirilmesi de sağlanacak.
Yücel Kayaoğlu ANKARA


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...