Tebrik ve alkışlar Erdem Başçı için

Tebrik ve alkışlar Erdem Başçı için

Ekonomi Haberleri

3 hafta önce faizi artırmayıp, kur konusunda iddialı konuştuğu için hedef tahtasına yerleştirilen TCMB Başkanı haklı çıktı.

Küresel piyasalarda FED'in açıklamasının ardından yeniden tırmanışa geçen risk iştahı, dolardan da hızlı bir kaçışı beraberinde getirdi. Dün 1.93'e kadar gerileyen dolar, günü 1.95 civarında tamamladı. Dolardaki bu hareket, 3 hafta önce "Göreceksiniz, 1.92 olacak" diyen TCMB Başkanı Erdem Başçı'yı da haklı çıkardı. Döviz kurundaki yükselişi 10 milyar dolara yaklaşan satım ihaleleriyle frenlemeye çalışan TCMB, sözle yönlendirme politikasını aktif iletişim stratejilerinden biri olarak kullanmıştı. Başçı, AA Finans Masası'nda yaptığı açıklamalarda faizlerde yıl sonuna kadar bir değişiklik beklenmemesi gerektiğini belirterek, dolar kurunda 2 liranın üzerindeki seviyelerin gerçekçi olmadığını, yıl sonuna kadar doların tekrar 1.92 seviyelerine kadar gerileyebileceğini vurgulamıştı. Dolar, 5 Eylül'de 2.08'i gördükten sonra düşüşe başlamıştı. Dün de FED kararının ardından en düşük 1.9337 seviyesine kadar geriledi ve iki haftada yaklaşık yüzde 7.5 oranında düşüş kaydetmiş oldu. Bu arada Merkez Bankası, FED'in kararının ardından gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahının artmasıyla birlikte ilk adımı döviz satım ihaleleri üzerinden attı. TCMB, düzenli fonlama yapılan günlerde açılacak döviz satım ihalelerinde minimum tutarı bugünden itibaren 50 milyon dolardan 20 milyon dolara çekti.

'Dâvâ açarız' bile dediler

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dolar için 1.92 hedefi verdiğinde bazı çevrelerden eleştiri almıştı. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Başçı'nın açıklamasını sanayicilerin inandırıcı bulmadığını ifade etmiş, "tutmazsa dava açabiliriz" diye espri yapmıştı. Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz da, "Merkez Bankası yöneticilerinin yapması gereken şey, efelenmek değil, kafa tutmak değil" demişti. Başçı, kur varsayımını paylaşmanın "daha aktif iletişim stratejisi adımı olarak değerlendirilebileceğini" belirtmişti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...