TCMB'nin "şahin" kararına ekonomistlerden ilk yorum: KKM'nin ardından gayet olumlu

Düzenleyen: / Kaynak: Bloomberg HT
- Güncelleme:
TCMB'nin "şahin" kararına ekonomistlerden ilk yorum: KKM'nin ardından gayet olumlu

Ekonomi Haberleri  / Bloomberg HT

Merkez Bankası'nın şahin hamlesine ekonomistlerden ilk yorum geldi. Uzmanlar, KKM adımının ardından alınan sürpriz faiz kararının gayet olumlu olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında bugün saat 14.00'da toplandı. Yılın 8. toplantısında Merkez Bankası politika faizinde 750 baz puan artışa gitti. Merkez Bankası beklentileri aşarak, politika faizini 17,5’ten yüzde 25 düzeyine yükseltilmesine karar verdi. Merkez Bankası'nın şahin hamlesine ekonomistlerden ilk yorum geldi.

KKM'NİN ARDINDAN BÖYLE BİR HAMLE BÜYÜK SÜRPRİZ

Blomberg'de yer alan habere göre Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu, “250-300 baz puanın üstü bile olumlu karşılanırken 750 baz puanlık artışa oldukça olumlu bakmamız gerekiyor." dedi. Geçtiğimiz hafta sonu alınan KKM kararına işaret eden Burak Saltoğlu,, "KKM’nin azaltılması ve alternatif mevduat maliyetlerinin yukarı çekilmesi gibi söylemlerin arkasından böyle bir hamleyi olumlu bir sürpriz olarak karşılıyorum. Piyasa beklentisinin üstüne çıkmak demek farklı ve olumlu bir mesaj vermek demek.” ifadelerini kullandı.

MERKEZ BİR BİRİNE TUTARLI ADIMLAR ATTI

Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. İbrahim Ünalmış ise TCMB’nin adımını “gayet olumlu ve birbiriyle tutarlı adımlar” olarak yorumladı. Ünalmış sözlerine şöyle devam etti:

“Son PPK metninin özellikle son enflasyon raporuyla uyumlu bir şekilde yazılması gayet olumlu. Bunun dışında risklerden de çok net bir şekilde metinde bahsedilmiş. Hem geçtiğimiz dönemde yaşadığımız şoklar var, hem de vergi ve akaryakıtta artışlar var. Böyle bir şok karşısında önümüzdeki dönem yaşayacağımız enflasyon süreci yaklaşık 1 yıl sürecek. Önümüzdeki dönemde enflasyon artmaya devam edecek. Taki bu enflasyonist etkiler dönem içinde gerileyene kadar. Dolayısıyla, TCMB’nin beklentilerin üzerinde bir faiz artışı yapması gayet olumlu ve enflasyon beklentilerini çıpalamak açısından da çok yerinde bir adım.”

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Bloomberg HT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...