TCMB'nin çıkış stratejisi sonuç getirdi: KKM 8 ay sonra ilk kez geriledi

Düzenleyen: / Kaynak: Bloomberg HT
- Güncelleme:
TCMB'nin çıkış stratejisi sonuç getirdi: KKM 8 ay sonra ilk kez geriledi

Ekonomi Haberleri  / Bloomberg HT

Merkez Bankası'nın KKM'nin cazibesini azaltmak için uygulamaya aldığı yeni adımlar sonuç getirmeye başladı. KKM mevduat toplamları 8 ay sonra ilk kez geriledi.

Dolarizasyona karşı iki yıl önce kamuoyuna duyurulan Kur Korumalı Mevduat sisteminde adım adım sona yaklaşılıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından sadeleşme adımları kapsamında Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları için TL vadeli mevduata dönüşüm hedefi sonuç getirmeye başladı. Bugüne kadar toplam büyüklüğü 3,35 trilyon TL'ye çıkan KKM mevduatların toplamında 8 ay sonra ilk kez gerileme yaşandı.

KKM'DE İLK GERİLEME

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kur korumalı mevduatların toplamı geçen hafta 39,3 milyar TL geriledi. Toplam büyüklük 3,37 trilyon TL olurken, dolar cinsinden ise 124,3 milyar dolarlık hacim kaydedildi.

DÖVİZ MEVDUATLARI YÜKSELDİ

KKM'de yaşanan azalışın yanı sıra döviz mevduatlarındaki artış dikkat çekti. Merkez Bankası verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 4,7 milyar dolarla Aralık 2021'den bu yana en hızlı artışı kaydetti. Son artışla birlikte toplam döviz mevduatları 178,6 milyar dolara yükseldi.

Verilere göre gerçek kişilerin mevduatı 3,2 milyar dolar artarken, tüzellerin 1,6 milyar dolar yükseldi.

MERKEZ BANKASI'NDAN İLK HAMLE

Uzun bir zamandır alternatif adımların atılacağı gündeme gelen KKM için ilk hamle Merkez Bankası'ndan geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, "Yapılan düzenlemelerle Türk lirası mevduatlar artarken, kur korumalı hesaplardan Türk lirası mevduata geçiş sağlanarak kur korumalı mevduatın azaltılması gözetilmektedir. Böylece, TL vadeli mevduat desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır" denilmişti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Bloomberg HT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...