Tazminat yüküne şimdiden hazırlanın! İşte EYT yasasının getireceği riskler...

Milyonların heyecanla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, birçok riski de beraberinde getiriyor. Birçok çalışanın benzer ücretle aynı işi bulamama riski bulunurken, diğer yandan da işverenlerin üretim ve pazarlamada aksamaların yaşama ihtimali bulunuyor. Uzmanlar, düzenleme sonrası ortaya çıkabilecek sorunlara dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundular.
EYT düzenlemesi her ne kadar milyonları memnun eden bir düzenleme olarak görülse de yürürlüğe girmesi ile birlikte beraberinde birçok sorunu da getirebilir. Aralık ayında Meclis'in gündemine gelmesi beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile yaklaşık 1 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. Peki düzenleme beraberinde neleri getiriyor?
2023 yılının başında yasalaşarak yürürlüğe girmesi beklenen EYT düzenlemesinin bütçeye, çalışanlara ve işverenlere ne gibi yükümlülükler getireceği merak konusu olurken, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ömer Cihat Bay, EYT ile birlikte emekli olan çalışanın benzer ücretle aynı türden bir iş yeri bulmakta zorlanabileceğini, işverenin ise belirli aksamalar yaşayabileceğine dikkat çekti.
BENZER ÜCRETLE İŞ BULMAK ZOR OLACAK
Çıkacak olan yasa ile yaş şartına takılan kişilerin emekli olabilmesi için çalıştıkları iş yerinden yasa gereği ’emekli olmak sebebiyle işten çıkışı’ yapılması gerektiğini belirten Ömer Cihat Bay, "SGK il müdürlükleri de sürecin başlaması ile birlikte yoğun bir başvuru olacağından şimdiden buna hazırlık yapıyor" dedi.
"Prim gün sayısını tamamlayan sigortalılar, çalıştıkları iş yerinden çıktıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanacaklar" diyen Bay, "İşlemlerin tamamlanmasıyla birlikte de emekli aylığı almaya başlayacaklar. Fakat işten çıktıkları için tekrar çalışmak istediklerinde benzer ücretle aynı türden bir işyeri bulmaları zor olacak" ifadelerini kullandı.
Ömer Cihat Bay, işverenin tazminat yüküne karşı şimdiden hazırlık yapması gerektiğini de bildirdi.
EYT BİRÇOK RİSKİ BERABERİNDE GETİRİYOR
EYT düzenlemesinin işverenler açısından bir takım riskleri de beraberinde getireceğini belirten Bay, bunların kıdem tazminatı ve yıllık izin ücretleri ödeme yükümlüğü, SGK ve vergi teşviklerini kaybetme riski, üretim ve pazarlamada aksamaların yaşama ihtimali ve insan kaynakları planlamasında yaşanabilecek riskler olduğunu ifade etti.
ŞİMDİDEN ÇALIŞMA YAPILMALI
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ömer Cihat Bay, "Merkezi bütçeye getireceği yükün yeni vergilerle finanse edileceği tahmin edilmektedir. İşverenler çıkması artık nerdeyse kesinleşen bu düzenleme ile zor durumda kalmamaları için zaman kaybetmeden muhasebe ve insan kaynakları uzmanları vasıtasıyla gerekli planlama ve düzenlemenin getireceği mali yükümlülükler konusunda şimdiden çalışma yapmalıdır" diye konuştu. (İHA)