Tasarı TBMM'de kabul edildi

Tasarı TBMM'de kabul edildi

Ekonomi Haberleri

Faruk Çelik, "İş güvenliği uzmanını 'görevini yaptı' diye bir patron işinden alırsa, asgari 20 aylık tazminat ödemekle karşı karşıya kalacak" dedi

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı'nın 7 maddesi TBMM'de kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, işverene teknik rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı; eksiklik ve aksaklıkları, tedbir ve tavsiyeleri belirleyecek, işverene yazılı olarak bildirecek. İşveren tarafından gerekli tedbirlerin alınmaması halinde, bu durum iş güvenliği uzmanınca, bakanlığın yetkili birimine bildirilecek. Bildirim yapmadığı tespit edilen iş güvenliği uzmanının belgesi 3 ay, tekrarında 6 ay askıya alınacak. Bu bildirimden dolayı işvereni tarafından iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının iş sözleşmesine son verilemeyecek ve hiçbir şekilde hak kaybına uğratılamayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "İş güvenliği uzmanını görevini yaptı diye bir işveren işinden alır ise, asgari 20 aylık bir tazminat ödemekle karşı karşıya kalacak. Bu 'ücretini işverenden alıyor' denilen iş güvenliği uzmanının bir güvenceye kavuşması anlamında önemli bir düzenleme" dedi. Üretim veya imalat planlarına, iş programlarına aykırı hareket edilerek "üretim zorlaması" sebebiyle hayati tehlike oluşturacak şekilde çalışma biçimleri, işin durdurulma sebebi sayılacak. Ölümlü iş kazası meydana gelen maden iş yerlerinde, işverenin kusurunun mahkeme kararı ile tespiti halinde, işveren 2 yıl kamu ihalelerinden yasaklanacak. Madenlerde, "bulunulan yer" ve "giriş çıkış takip sistemini kurma" yükümlülüğü, 2016 yılının başında yürürlüğe girecek. Sığınma odalarının kurulabileceği yerler, bakanlıkça bir yıl içinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...