Tarladan iyi haber

Düzenleyen:
Tarladan iyi haber

Ekonomi Haberleri

Domatesle başlayan fiyat düşüşleri, karpuz ve patatesin kilosunun tarlada 20 kuruşa kadar gerilemesiyle devam etti. Bugün açıklanacak enf-lasyon rakamları öncesinde, gıda kaynaklı baskı hafifledi

Türkiye’nin son aylarda bozulan makroekonomik göstergeleri arasında enflasyon da bulunuyor. Bir süredir çift hanede gezen ve ekonomi yönetiminin düşürmek için tedbirler aldığı enflasyonun imdadına, sebze ve meyvede bolluğun yaşandığı yaz ayları yetişti. Mevsimin vazgeçilmezi olan karpuzun kilosu, tarlada 15-20 kuruşa kadar düştü. Birçok yemekte kullanılan patates de 20-25 kuruşa geriledi. Bir süre önce domates fiyatlarında da hissedilir düşüşler gerçekleşmişti. Böylece bugün açıklanacak enflasyon rakamları öncesinde, gıda kaynaklı baskılar hafifledi.
KARPUZ ZAMANI
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, kentin Türkiye’nin en önemli karpuz üretim merkezlerinden olduğunu söyledi. Karpuzun ilk hasadını 5 Mayıs’ta yaptıklarını belirten Doğan, “Önce kilogramı 2 liradan piyasaya sunuldu. Haziran başında ovanın karpuzu çıktığında verim çok oldu. Havalar da ısınınca fiyatlar düştü. Şu anda tarlada karpuzun kilogramı 15-20 kuruş arasında değişiyor. Toplama ve taşıma maliyetleri sebebiyle markette, manavda ve pazarda, tarla fiyatının 5 katına satış yapılıyor. Bundan sonra tüketici için kilosu 1 lira civarında kalacaktır. Bu yıl 800 bin tonun üzerinde verim bekliyoruz. Türkiye’de en ucuz meyve karpuz... Yaz aylarının vazgeçilmezi. Yüksek miktarda vitamin ve mineral kaynağı. Şu an tam tüketilme zamanı” diye konuştu.
İHRAÇ EDEBİLİRİZ
Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocağa da, bölgelerinin, Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden olduğunu söyledi. Kocağa, “Bu aralar talep olmadığı için fiyatlar çok düştü. Maliyetinin de altına geldi. İhracat başta olmak üzere çeşitli teşviklerle tarlalardaki patatesi değerlendirmeliyiz” dedi. Bölgedeki patates üreticileri de olumsuz etkilenmemek için, özel şirketlerle fiyat üzerine sözleşme yaptıklarını belirtti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...