Tarımda iş yükünü azaltacak proje: Zararlı bitkileri tespit edip ilaçlayan İKA

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Tarımda iş yükünü azaltacak proje: Zararlı bitkileri tespit edip ilaçlayan İKA

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Marmara Üniversitesi mühendislik bölümü öğrencileri, tasarladıkları tarımsal insansız kara aracı (İKA), otonom ilaçlama ve zararlı ot tespiti yaparak tarımda iş yükünü büyük oranda azaltmayı hedefliyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - 8 öğrencinin yaklaşık 3-4 aylık bir süreyle tasarladığı tarımsal İKA, tarımsal faaliyetlerin dışında yapılacak sistem eklemeleriyle farklı amaçlara da hizmet edebilen bir özelliğe sahip. Projenin detaylarını anlatan Marmara Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği öğrencisi Oğuzhan Polat, aracın yapay zekâ sayesinde içinde bulunan görüntü işleme sisteminin zararlı bitkileri tespit ederek ilaçlama yapabildiğini söyledi. Polat “Bu araç, arazi şartlarına göre hareketlerini belirleyebilen bir özelliğe sahip. Arazi şartlarına uygun hareket edebilmesi için 4 adet süspansiyonu bulunuyor” dedi. Aracın aynı zamanda, eklenecek farklı sistemlerle çeşitli amaçlara da hizmet edebildiğine dikkat çeken Polat “Zararlı bitkiyi ilaçlama dışında gübreleme için de aktif olarak kullanabiliriz. Örneğin, tarlada iki farklı bitki bulunuyor. Araca bir sulama sistemi ekleyerek, bitkilerin özelliklerine göre ayrı ayrı ne kadar sulanmaları gerekiyorsa onun da ayarlamasını yapmak mümkün. Yine üzerine bir radar sistemi yerleştirerek keşif aracı olarak da kullanabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“SERİ ÜRETİME GEÇİLECEK”

 Üretim aşamasındaki tarımsal İKA’nın ilerleyen süreçlerde seri üretime geçeceğini, bu konuda ilgili bakanlık ve kuruluşlarla görüşmelerin devam ettiğini kaydeden Oğuzhan Polat “Aracımızın en önemli farkı, tarımsal faaliyetlerde kullanılmasının ötesinde, zorlu arazi şartlarına uyum sağlayarak pek çok fonksiyonu yerine getirebilmesi. Bu açıdan oldukça yoğun bir ilgi görüyor. Aracı daha da fonksiyonel hâle getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...