Fazla buğdayı ihraç edeceğiz

- Güncelleme:
Fazla buğdayı ihraç edeceğiz
Ekonomi Haberleri

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı makarnalık buğdayda ihraç izni verildiğini belirterek “Bu yıl 22 milyon ton civarında bir ürün hasadı bekliyoruz. Hem özel sektörün, hem de kamunun depolarındaki ürünlerin miktarını ve hasattan gelecek olanları biliyoruz. Fazlasını ihraç edeceğiz” dedi.

AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, buğday başta olmak üzere tahıl ürünlerinde bu yıl rekoltenin çok yüksek olduğunu, rekolte fazlasının ihraç edileceğini bildirdi. Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Yumaklı, TMO’nun bir ayda 5,7 milyon ton alım yaptığını belirterek bunun geçen yılın tamamına (6 milyon ton) eş değer olduğunu söyledi.

Yıl sonuna kadar 10 milyon tona ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Yumaklı, yaşanan sıkıntılar ile ilgili olarak da şunları kaydetti: Buğday fiyatları açılandıktan sonra özellikle bu işin ticaretini yapanlar tarafından bir bekle-gör politikası uygulandı. Alım yapmadığı için bu kesimler, ürünlerin tamamı Toprak Mahsulleri Ofisine geldi birdenbire. Takdir ederseniz ki, bu kadar büyük hacimde bir ürünün aynı anda alınması söz konusu değil, dolayısıyla bunlar bir randevu sistemine bağlandı. Randevu sistemine ilk başlarda çok yoğun başvurudan dolayı kaldıramadı, onu revize etmek gerekti. Hatta lisanslı depoların boş alanlarını, atıl kapasitelerini TMO’nun sistemine bağladık, bunlar da yetmedi, eski usul toprak altına depolama sistemi başladı, büyük alanlarda. Bugün itibarıyla yaklaşık 6,5 milyon tonun üzerinde alım ve 4 milyon ton randevu var. Yani, toplamda 10 milyon tonu geçecek TMO. Bu arada, Türkiye’de yaklaşık yüzde 80’e yakın hasat tamamlandı, bu şikayetlerin tamamı o ilk baştaki olaylardan kaynaklı ve büyük oranda çözüldü, spesifik olanlar varsa o şikâyetleri alıp arkadaşlar müdahil oluyorlar.

Fazla buğdayı ihraç edeceğiz

“KİMSE ENDİŞE ETMESİN”

Bakan Yumaklı rekolte fazlası buğdayın ise ihraç edileceğini söyledi. Makarnalık buğdayda bir milyon tonun altında rekolte fazlalığı olduğuna dikkat çeken Yumaklı, TMO ve Ticaret Bakanlığının ortaklaşa takip ettiği bir sistemle ihraç izni verildiğini vurguladı. Yumaklı “Ancak burada şöyle beklentiler oluyor: Herhangi bir şekilde ihracat olmasın, çünkü üretici, ihracata gittiği için ürünü 10 liraya verecekse 11 lira istiyor. İçerideki bizim alımlarımız fiyatları yükseliyor. Ama ona öyle bakmamak lazım, eğer fazlamız varsa ihracat fırsatını değerlendirmemiz gerekir. Bu sene çok şükür bütün ürünlerde bereketli bir sezon geçiriyoruz. Bunlardan bir tanesi de buğday. 22 milyon ton civarında bir ürün hasadı bekliyoruz. Hem özel sektörün, hem de kamunun depolarındaki ürünlerin miktarını ve hasattan gelecek olanları biliyoruz. Fazlalığı tespit ettik. Fazla ürünü ihraç edeceğiz. Kimsenin endişe etmesine gerek yok” dedi.

Tarımda rekolte tahmininde yapay zekâ teknolojilerinden yararlanacaklarını anlatan Yumaklı şöyle devam etti: Yapay zekâ teknolojisiyle başta rekolte tahminleri olmak üzere, tarımın bütün unsurlarında teknolojiyi kullanmak arzusundayız. Ayrıca, Türkiye’de zeytinyağında rekolte düşüklüğü yok, aksine bu yıl beklentinin de üzerinde, ancak elbette ki iklim değişikliklerinin etkisini anbean takip ediyoruz. Önümüzdeki yıl içinde rekoltede biz herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.

SİLO PATLAMASINDAN ETKİLENEN ÜRÜN 15 BİN TON

Bakan Yumaklı Kocaeli’nde yaşanan silo patlaması vakasıyla ilgili olarak da “Silo patlaması, bütün yönleriyle araştırıyor. Ama ilk etapta gördüğümüz bunun teknik bir olay olduğu. 60 silonun 13’ünde gerçekleşti. İncelemeler bitsin, mutlaka bilgi vereceğiz. Olaydan etkilenen ürün miktarı, 15 bin ton. Arz güvenliğini tehdit edici bir durum yok” diye konuştu.

KULLANILMAYAN ARAZİ KİRAYA VERİLECEK

Tarımda 5 yıllık yol haritasının hazırlandığını anlatan Yumaklı “Tarladan sofraya girdi maliyetlerini düşürmek, verimlilik ve kaliteyi artırmak, tarımı dijitalleştirmek en önemli gündem maddelerimiz. Hedefimiz üreticiyi güçlendirmek, tüketiciyi de korumak. Sözleşmeli üretim de yine üretim planlamasının ayrılmaz bir parçası . Ayrıca iki yıl ekilmeyen tarım arazisi var ise o bölgenin insanlarına kiralanacak. Geliri mülkiyet sahibine ödenecek” diye konuştu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK JEOTERMALİ GÖNEN'DE

Bakan Yumaklı’nın verdiği bilgiye göre Türkiye’de 100 lokasyonda jeotermal enerjiye dayalı olmak üzere ihtisas organize sanayi bölgeleri kurulacak. Yumaklı “Bugüne kadar 41 ilde 39 tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi bakanlığımız tarafından tüzel kişilik kazandırıldı. Bunlardan 10’unda altyapı çalışmaları tamamlandı ve yatırımcıların hizmetine sunuldu. Bu yıl tüzel kişilik kazanan bir projemizi özellikle ben dikkatlerinize sunmak isterim. Bu proje de Balıkesir Gönen’de 8 bin dekarlık alana kurulacak ve dünyanın en büyük Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) olacak” dedi..

İSTANBUL'DA SUSUZLUK İBB'DEN KAYNAKLANIYOR

İstanbul’daki barajlardaki suyun yetersiz olmasının Büyükşehir Belediyesinin işletme zaafından kaynaklandığını kaydeden Bakan Yumaklı “En kurak periyodun olduğu temmuz-ağustos döneminde Melen ve Yeşilçay’daki regülatörlerinden günlük çekilen ortalama su miktarı, 1 milyon 929 bin metreküp ama kullanım 3 milyon 379 bin metreküp. Siz oraya aktarmanız gereken miktarı aktarmayıp sürekli havuzunuzdan harcadığınızda böyle bir tablo oluşuyor” dedi. Bakan Yumaklı, su politikalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Yumaklı, “Su kaynaklarımızı verimli kullanmak adına Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde Su Verimliliği Seferberliği Eylem Planını hayata geçirdik. Depremde bir miktar sekteye uğradı, şimdi yeniden kaldığımız yerden daha güçlü devam edeceğiz” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Tayfun 13 Ağustos 2023 16:54

Depo sıkıntısı var

Faruk12 Ağustos 2023 10:35

Satmayın ,satmayın buğdayı sakin satmayın .gelecek yıl ne olacağıni kim bilir bir ülkenin herzaman enaz üç yıl yetecek buğdayı olması lazım .sakin bu uanlisi yapnayi

Sonraki Haber Yükleniyor...