Tarım arazilerinde miras yoluyla bölünmeye SON!

Tarım arazilerinde miras yoluyla bölünmeye SON!

Ekonomi Haberleri

AK Parti, ilgili tasarıyı Köşk seçimleri öncesinde Meclis'e taşıyacak. Tarımsal araziler belli bir büyüklüğün altında bölünemeyecek.

Neredeyse 10 yıldır bekleyen "Tarım Arazilerinin Miras Yoluyla Bölünmesini Önleyen Tasarı" nihayet Meclis gündemine geliyor. AK Parti, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sebebiyle TBMM'nin erken tatile girme ihtimalini de dikkate alarak, söz konusu tasarıyı öncelikle görüşülecek düzenlemeler arasına aldı. Önümüzdeki günlerde yasalaşması beklenen tasarıyla birlikte tarımsal arazi ve işletmeler, bölge farklılıkları da göz önünde bulundurularak asgari büyüklüklerin altında bölünemeyecek. Tarlanın mirasçılarına, aralarında anlaşmaya varabilmeleri için bir yıllık süre tanınacak. Mirasçılar anlaşırlarsa, söz konusu tarım arazisi bir kişiye devredilecek. Tek bir kardeşe devir dışında, Türk Ticaret Kanununa göre kurulacak bir limited şirket de kullanılabilecek. Mirasa konu tarım arazileri bir bütün olarak satılabilecek. Mirasçı çocuklar kendi aralarında anlaşamazlarsa, taraflar Sulh Hukuk Mahkemesi'ne dava açabilecek. Devam eden davalara ise eski Kanun hükümleri uygulanacak.

BAKANLIKTAN DESTEK

Bakanlık düzenlemeyle; tarım arazilerinin değerinin tespiti, kredi temini, ortakçılık, kiracılık işlerinin düzenlenmesi, kira bedellerinin tespiti ve üretime yönlendirilmesi, arz talep listelerinin oluşturulması, alıcı, satıcı ve kiracıların anlaşmaları konusunda doğrudan aracılık yapılması ve kredi işlemleri konusunda teknik destek sağlayacak. Kamulaştırma, alım ve satım işlemleri Maliye Bakanlığı tarafından ilgili mevzuata göre yapılacak. İntikal işlemlerinde ve mirasçılar tarafından tüzel kişilik kurulan işletmelerde; damga vergisi, harç gibi masraflar için muafiyetler sağlanacak. Yeterli ödeme gücü olmayan ehil veya istekli mirasçılar için kredi imkânları sağlanacak.

2 MİLYON HEKTAR BOŞ!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, son 90 yılda arazi bölünmesi sebebi ile üretimde önemli kayıplar oluştuğunu, işletme büyüklüğünün 59 dönüme düştüğünü dile getiriyor. Arazilerin bölünmesi sebebiyle ayrıca 9 milyon hektar, çiftinin kayıt sistemine giremediği için desteklemelerden yararlanamıyor. Türkiye'nin 23 milyon hektarlık arazisinin 2 milyon hektarının işletilemediğini belirten bakanlık yetkilileri; tarım arazilerinin miras yoluyla çok küçük parsellere ayrılması, tarımsal mekanizasyonun kullanılamaması ve mülkiyet problemlerinden dolayı oluşan ekonomik kaybın, yıllık 17 milyar lirayı bulduğunu belirtiyor.
Yücel Kayaoğlu ANKARA


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...