Tarihî rekor geldi: Kasımda yüzde 5,2'lik artış
Temmuz ayında yükselişe geçen ihracat; ağustos, eylül ve ekim aylarının ardından kasım ayında da bütün zamanların rekorunu kırdı. İhracat 11 aylık dönemde 233 milyar dolara ulaşırken, yıl sonu ihracatının 255 milyar dolar ile OVP hedefleri doğrultusunda gerçekleşmesi bekleniyor.
Türkiye’nin kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2’lik artışla 23 milyar dolar oldu. Bu rakam bütün zamanların en iyi kasım ayı ihracatı olarak kayıtlara geçerken, 11 aylık ihracat ise 232,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ticaret Bakanı Ömer Bolat tüm zorluklara rağmen temmuz ayında başlayan ihracatın yükselişinin ağustos, eylül ve ekim aylarında devam ettiğini söyledi. Kasım ayında da bu yükseliş trendinin sürdüğünü aktaran Bolat “Kasım ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5,2 oranında artarak tam 23 milyar 11 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece temmuz, ağustos, eylül ve ekimde olduğu gibi kasımda tarihimizin en yüksek ihracat rekorunu kırmış olduk. Ocak-kasım döneminde 11 ayda ihracatımız 232 milyar 900 milyon dolar yani yaklaşık 233 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu da geçen yılın 11 ayına kıyasla yüzde 0,7’lik bir artışa tekabül etti. Son 12 ay itibarıyla yüzde 0,9 artışla 255 milyar 800 milyon dolara ulaştık. Zaten Orta Vadeli Program (OVP) hedefimiz 255 milyar dolardı ama inşallah bir ay sonra 256 milyar doları da görmek nasip olur” dedi.
Bolat, ithalat tarafında ise ağustostan bu yana azalış trendinin devam ettiğini, kasım ayında da yüzde 5,6 azaldığına ifade ederek “28 milyar 900 milyon dolara gerildi. Böylece kasım ayında dış ticaret açığımızda da bir önceki yılın kasımına kıyasla yüzde 32,6 oranında bir azalış meydana geldi ve dış ticaret açığımız 5,9 milyar dolara geriledi” açıklamasında bulundu.
EN FAZLA İHRACAT OTOMOTİVDEN
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise yıl sonu hedefine emin adımlarla ilerlediklerini belirterek şunları kaydetti: Sektörler özelinde baktığımızda otomotiv 3 milyar 172 milyon dolarla ilk sıradaki yerini korudu. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2 milyar 900 milyon dolarla kimya, 1 milyar 430 milyon dolarla hazır giyim, 1 milyar 400 milyon dolarla elektronik ve 1 milyar 250 milyon dolarla mücevher şeklinde sıralandı. Yıl sonunda 255 milyar dolarlık mal, 100 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefimize ulaşacağız. Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünü inşallah iki rekorla tamamlayacağız.
Gültepe ayrıca uluslararası konjonktür sebebiyle bazı sektörlerde ciddi kan kayıpları yaşandığına dikkat çekerek hızlıca aksiyon alınması gerektiğini söyledi.
PARİTEDEN 2,9 MİLYAR DOLARLIK KATKI
TİM Başkanı Gültepe geçen ay en fazla ihracat yapan beş şehrin İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara şeklinde sıralandığını, Adana, Eskişehir, Aydın, Giresun, Şanlıurfa ve Amasya’nın tarihlerindeki en yüksek ihracat değerine ulaştığına dikkat çekti. 1.517 firmanın ilk defa ihracat yaptığını bildiren Gültepe “Birim ihracat değerimiz 1,49 dolar düzeyinde gerçekleşti. Avro/dolar paritesinin ihracatımıza pozitif etkisi devam ediyor. Geçen ay parite farkı ihracatımıza 537 milyon dolar tutarında katkı verdi. 11 aylık toplam katkı 2,9 milyar dolara yükseldi. En çok ihracat yaptığımız ülkeler ise Almanya, Birleşik Arap Emîrlikleri, Irak, ABD, ve İtalya şeklinde sıralandı” ifadelerini kullandı.