'Tarihi olay' dedi, Türkmen gazını değerlendirdi: Türkiye, Almanya'nın yerini alabilir

Editör:
- Güncelleme:
'Tarihi olay' dedi, Türkmen gazını değerlendirdi: Türkiye, Almanya'nın yerini alabilir
Ekonomi Haberleri

Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Görevlisi Rzayeva, "Türkiye zaten bugün çok üretiyor, ihraç ediyor ama bunun için gaz lazım. Eğer Türkiye’nin gazı olursa Almanya’nın yerini alabilir" dedi.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası enerji kriziyle sarsılan Avrupa’nın enerji güvenliği açısından Türkmenistan gazının, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) üzerinden Türkiye ve Avrupa’ya taşınmasını “tarihî bir olay” şeklinde nitelendiren uzmanlar, kıta ülkelerinin enerji darboğazını aşmak ve kaynak çeşitlendirmesini sağlayabilmek için bu girişimi desteklemesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Görevlisi Gulmira Rzayeva, Türkiye’nin siyasi ve askerî bakımdan Türkmenistan’ı koruma konusunda kararlı olduğuna işaret ederek “O yüzden bugün bu tarihî fikir hayata geçirildi. Ben bunu tarihî bir olay olarak adlandırıyorum” diye konuştu.

"TÜRKİYE, ALMANYA'NIN YERİNİ ALABİLİR"

Rzayeva, Türkmen gazının uygun bir fiyattan temin edilmesi durumunda Türkiye’nin gaz aldığı diğer ülkelere karşı elinin güçleneceğini belirterek “Bu da Türkiye’yi ne yapar? Bölgenin hatta dünyanın endüstri bakımından en zengin ülkelerinden yapar. Türkiye zaten bugün çok üretiyor, ihraç ediyor ama bunun için gaz lazım. Eğer Türkiye’nin gazı olursa Almanya’nın yerini alabilir” diye konuştu.

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Petrol ve Gaz Direktörü Sohbet Karbuz da Türkmen gazına ilişkin yapılan zirveyi “güzel bir gelişme” olarak nitelendirerek “Avrupa’daki enerji krizinin çözümüne kesinlikle faydası olabilir. Avrupa’nın bunu desteklemesi gerekir. Çünkü Avrupa için Güney Gaz Koridoru öncelikli bir projedir” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...