TANAP'ta 12 milyar $ öz kaynaktan sağlanacak

TANAP'ta 12 milyar $ öz kaynaktan sağlanacak

Ekonomi Haberleri

Samir Kerimli, Azerbaycan gazını Avrupa'ya taşıyacak olan 1.841 kilometrelik TANAP projesinde ilk gaz geçişinin 2018'de yapılacağını belirtti.

Türkiye'nin Enerji Merkezi Olma Yolunda TANAP'ın Rolü" toplantısında konuşan Socar Türkiye Birinci Başkan Yardımcısı Samir Kerimli, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) Türkiye'nin enerji güvenliğini sağlayacağını, Türkiye'yi enerji merkezi haline getireceğini ve Türkiye ile Azerbaycan'ı, Avrupa ve Balkanlar'ın enerji güvenliğinde söz sahibi yapacağını söyledi. Kerimli, toplam yatırımı yaklaşık 12 milyar dolar olacak, 1.841 kilometrelik ve 20 ilden geçecek hattın, ilk gaz geçişini 2018'de sağlamayı planladıklarını belirtti. ÇED çalışmalarının çok hızlı ilerlediğini dile getiren Kerimli, "31 Ağustos'ta ÇED raporunu almayı hedefliyoruz" dedi. Boru hattının kamulaştırma işlemlerini BOTAŞ'ın yaptığını ifade ederek, projenin yüzde 30'unun Türkiye'nin, yüzde 58'inin Socar'ın ve yüzde 12'sinin de BP'nin olmasının planlandığını belirten Samir Kerimli, projenin tamamen öz sermayeyle yapılacağını, Azerbaycan ve Türkiye'nin anlaşmayı 7 ay gibi çok kısa bir sürede yaptığını anımsattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin de 2014'ün doğal gaz piyasası açısından Türkiye'nin çok önemli kararlar alması gereken bir yıl olması gerektiğini belirterek, "Bu kararları liberalleşme doğrultusunda gerçekleştirmemiz lazım ki Türkiye'nin enerji Hub'ı olması noktasındaki hedefimizi gerçekleştirelim" dedi. Aytekin, Türkiye'nin enerji talep artışının, önümüzdeki 29 yıl içinde yüzde 60'ın üzerinde yükseleceğini de sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...