Taksim'e de manyetik alan ölçüm cihazı

Taksim'e de manyetik alan ölçüm cihazı

Ekonomi Haberleri

Baz istasyonları ölçüm değerleri internet ortamında takip edilebilecek. İlk ölçüm değerleri İstanbul Taksim, Ankara Kızılay, gibi merkezlerden alınacak.

Baz istasyonları konusunda dünya standartlarının altında limit değerleri esas alan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK), şimdi de ölçüm değerlerini internet ortamına taşıdı. Şehir merkezlerinde bulunan ölçüm cihazları, baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik alan değerlerini anlık bildirecek. nbsp;BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik değerlerin uluslararası kuruluşlara göre kabul edilen nbsp;limitinin 41 Volt/Metre olduğunu hatırlatarak, Türkiye'de bu değerin 10 Volt/Metre olarak uygulandığına dikkat çekti. nbsp;Acarer, ölçüm sonuçlarının ise ortalama 0.1-5 Volt/Metre aralığında gerçekleştiğini açıkladı.
nbsp;ESİS Avrupa'da 3 Ülkede Var
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik alan şiddetlerini ölçmek ve bunları kamuoyu ile internet ortamında paylaşmayı sağlamak amacıyla Elektromanyetik Alanları Sürekli İzleme Sistemi (ESİS) Projesi'ni gerçekleştirdi. nbsp;Dünyada Fransa, Almanya ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinde uygulanan sistem, kamuoyunu baz istasyonlarına yönelik doğru bilgilendirmeyi amaçlıyor. nbsp;BTK Başkanı Dr. nbsp;Acarer, proje kapsamında bugüne kadar Ankara'da 10, İzmir'de ise 5 adet olmak üzere toplam 15 cihaz kurulduğunu belirtirken, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın istemiyle ölçüm cihazlarından bir tane de Taksim Meydanı'na kurduk. Bilindiği üzere Taksim Meydanı hemen her gün ve saatte büyük bir nüfus yoğunluğuna sahip. Bu alanda yapılacak ölçümlerin sonuçları da an be an takip edilebilecek. Bütün vatandaşlarımız bu sonuçları internet üzerinden http://ema-olcum.btk.gov.tr/ adresinden görebilecekler" diye konuştu.
nbsp;
TÜRKİYE 4 KAT DAHA GÜVENLİ
nbsp;Baz istasyonlarının elektromanyetik alan şiddetine ilişkin uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen limit değer 41 Volt/metre iken Türkiye'de bu değerin 10 Volt/metre olarak alındığını da anımsatan Acarer, "Yapılan ölçümlerde mevcut baz istasyonlarının ortalama 0,1-5 Volt/metre'lik bir elektromanyetik alana sahip olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarımız da bunu yakından takip edebiliyor. Yine sistem üzerinden diğer ülkelerdeki uygulamaları da kontrol ettiklerinde Türkiye'nin bu konuda en az 4 kat daha güvenli olduğunu görebileceklerdir" dedi.

Cenk Esen/ TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...