Suudi Arabistan ve Rusya petrol üretimini azaltıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Suudi Arabistan ve Rusya petrol üretimini azaltıyor

Ekonomi Haberleri

Suudi Arabistan günlük petrol üretim miktarını 500 bin varil azaltma kararı aldı. Benzer bir açıklama da Rusya'dan geldi. Petrol üretimini düşüreceklerini açıklayan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, sorumluların ABD ve Avrupa olduğunu savundu.

Son günlerde Brent petrol fiyatlarında artış yaşanırken Suudi Arabistan ve Rusya önemli bir karar aldı. 

YIL SONUNA KADAR ÜRETİM DÜŞÜK TUTULACAK

Suudi Arabistan'ın resmi ajansı SPA'nın Enerji Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberde, günlük petrol üretiminin azaltılacağı duyuruldu. OPEC+ ülkeleriyle koordinasyon halinde günlük petrol üretimini mayıs ayından yıl sonuna kadar 500 bin varil azaltma kararı aldığı aktarıldı. Söz konusu kesintinin Kasım 2022'de alınan kesinti kararına ek olduğu kaydedildi. Bakanlık yetkilisinin, söz konusu kesintinin petrol piyasasının istikrarını desteklemeyi amaçlayan bir ihtiyati tedbir olduğunu vurguladığı belirtildi.

RUSLAR DA ÜRETİM HACMİNİ AZALTIYOR

Bir benzer açıklama da Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak'tan geldi. Novak, ABD ve Avrupa’daki bankacılık krizi ile dünyada enerji alanında atılan hatalı adımlar sebebiyle petrol piyasasında yüksek oynaklık ve tahmin edilemez süreçlerin yaşandığını duyurdu. Rusya’nın engelleyici bir adım olarak petrol üretiminde kısıntıya gitme kararı aldığını belirten Novak “Petrol üretimimizi, şubat üretim hacmimize kıyasla yıl sonuna kadar günlük 500 bin varil düzeyinde azaltacağız” ifadesini kullandı.

Novak, 10 Şubat’ta yaptığı konuşmada, Rusya’nın petrol üretimini mart ayında günlük 500 bin varil azaltacağını söylemişti. Avrupa Birliği ülkeleri Aralık 2022'de, Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaşmaya varmıştı. Rus dizeline ve gaz yağına da varil başına 100 dolar, daha ucuz sıvı yakıt ve açık renkli petrol ürünlerine de varil başına 45 dolar tavan fiyat getirilmişti.

OPEC+ GÜNLÜK 2 MİLYON VARİL DÜŞÜRMÜŞTÜ

OPEC+ ülkeleri, geçtiğimiz senen 5 Ekim’de yapılan toplantıda günlük petrol üretiminin Kasım 2022'den itibaren günlük 2 milyon varil azaltılması yönünde karar almıştı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ya da kısaca OPEC, (İngilizce: Organization of Petroleum Exporting Countries) net petrol ihraç eden ve bilinen dünya petrol rezervlerinin üçte ikisini ellerinde bulunduran 13 ülkenin oluşturduğu konfederasyondur. Küresel ham petrol piyasası üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak için 2016 yılının sonlarında OPEC+ adlı daha büyük bir grup kuruldu.

OPEC+ NEDİR?

OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü), dünya çapında petrol arzını ve fiyatını sabitlemek amacıyla 1960 yılında kuruldu. OPEC'te Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela, İran, Irak, Libya, Kuveyt, Cezayir, Angola, Kongo, Ekvator Ginesi, Gabon ve Nijerya yer alıyor. Bugün, OPEC ülkeleri dünya ham petrolünün yaklaşık yüzde 30'unu üretiyor. Günde 10 milyon varilden fazla üreten Suudi Arabistan, OPEC içindeki en büyük petrol üreticisi konumunda.

OPEC+ ise dünya pazarında ne kadar ham petrol satılacağına karar vermek için düzenli olarak toplanan ve 23 petrol ihraç eden ülkeden oluşan gruba verilen isim. OPEC+ petrol fiyatlarının düşük olduğu 2016 yılında OPEC'in diğer 10 petrol üreticisiyle güçlerini birleştirmesiyle ortaya çıktı. OPEC+'ta Azerbaycan, Bahreyn, Brunei, Kazakistan, Malezya, Meksika, Umman, Rusya, Güney Sudan ve Sudan ile OPEC ülkeleri bulunuyor. Bütün bu ülkeler dünyadaki toplam ham petrolün üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını üretiyor.

(AA)




Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...