Süt zamlandı, sırada peynir var

Süt zamlandı, sırada peynir var

EKONOMİ Haberleri

Çiğ sütte litre başına 20 kuruş olan destekleme ödemesi 1 Mart itibarıyla 1 liraya çıkarılırken Ulusal Süt Konseyi, 4 lira 70 kuruş olan çiğ süt tavsiye satış fiyatının yüzde 21,2 artışla 5 lira 70 kuruşa yükseltildiğini açıkladı.

Pandemi süreci ve dünya piyasalarında yaşanan gelişmeler sebebiyle üreticilerin süt üretim maliyetleri de artış gösterdi. Bir süredir süt üreticileri, maliyeti karşılayamadıklarından şikâyet ediyordu. Bu konuda dün önemli iki adım atıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilerin süt üretim maliyetlerinde yaşanan artışlardan etkilenmesini önlemek amacıyla çiğ süt destekleme pirim miktarını 80 kuruş artırarak 1 liraya yükseltti. Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt tavsiye satış fiyatını 8 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere litre başına 4,70 lira olarak duyurmuştu. Bakanlık ise bu fiyatın üzerine litre başına 20 kuruş çiğ süt desteği verileceğini açıklamıştı. Ancak Bakanlık dünya piyasalarında yaşanan gelişmeler neticesinde artan üretim maliyetleri ve sürdürülebilirliğin korunması amacıyla çiğ süt desteğini 1 Mart 2022 tarihinden geçerli olmak üzere litre başına 80 kuruş artırarak 1 liraya yükseltti. Tarım ve Orman Bakanlığı, süt üreticilerini korumak adına çiğ süt desteğini üçer aylık dönemler hâlinde yeniden değerlendireceğini ve üreticileri korumaya devam edeceğini duyururken, USK, 4 lira 70 kuruş olan çiğ süt tavsiye satış fiyatını yüzde 21,27 artırarak 5 lira 70 kuruşa yükseltti. USK’dan yapılan açıklamada “1 Nisan 2022 tarihinden itibaren nisan ayı sonuna kadar soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı (çiğ süt destek primi hariç) 5,70 TL/litre olarak oy çokluğu ile belirlenmiştir. Nisan ayı sonu itibarıyla piyasa şartlarına göre tekrar değerlendirme yapılacaktır” denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...