'Sürdürülebilir Lojistik Belgesi' görücüye çıktı

/ Kaynak: AA
'Sürdürülebilir Lojistik Belgesi' görücüye çıktı
Ekonomi Haberleri  / AA

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, 'Sürdürülebilir Lojistik Belgesi'ni tanıttı

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, rekabetçi pazar ortamında artık günübirlik başarılarla hiç kimsenin kalıcı olamadığını belirterek, "Türkiye, lojistik politikalarını doğru ve sürdürülebilir konumlandırdığı takdirde güçlü bir ekonomiyi ve lojistikte küresel aktör olmayı sağlayabilecek kapasitededir" dedi.


UTİKAD tarafından yapılan açıklamaya göre, UTİKAD ile uluslararası bağımsız belgelendirme ve denetim kuruluşu Bureau Veritas iş birliğiyle lojistik sektörüne yönelik hazırlanan "Sürdürülebilir Lojistik Belgesi"nin tanıtım semineri UTİKAD üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.


Erkeskin, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, dünya ticaretinde artık lojistiğin stratejik sektörlerden biri olduğunu, lojistik hareketlerde yaşanan bir tıkanıklığın dış ticareti de etkilediğini ifade ederek, şunları kaydetti:


"Lojistik kanallarımız kapandığı zaman dış ticaretimiz de sekteye uğruyor. Son olarak bölgemizde Mısır ile yaşadığımız Ro-Ro krizi de bu örneklerden biri. Ekonomide büyümenin ve refahın sağlanabilmesi için lojistik hizmetlerde devamlılığı yani sürdürülebilir stratejileri geliştirmemiz gerekiyor. Artık hiç kimse günübirlik başarılarla rekabetçi pazar ortamında kalıcı olamıyor. Türkiye, lojistik politikalarını doğru ve sürdürülebilir konumlandırdığı takdirde güçlü bir ekonomiyi ve lojistikte küresel aktör olmayı sağlayabilecek kapasitededir."


UTİKAD olarak lojistikte sürdürülebilir bir geleceğin inşası için üstlerine düşen sorumluluğun bilinciyle sürdürülebilir politikaları temel öncelik olarak belirlediklerini aktaran Erkeskin, Sürdürülebilir Lojistik Belgesi'nin de bu çalışmalardan biri olduğunu vurguladı.
- "UTİKAD tüm üyelerinin ihtiyacını kapsayacak ürünler ortaya çıkarıyor"


Erkeskin, son yıllarda sürdürülebilirliği hedef alan firmaların ciddi anlamda yol kat edeceğini belirterek, firmaları sürdürülebilir kılmanın ise birçok bileşeni olduğunu ve UTİKAD ile Bureau Veritas'ın da bu bileşenleri bir araya getirerek tamamen lojistik sektörünün ihtiyaçlarını karşılayan bir belge hazırladığını kaydetti. Firmaların bu belgede yer alan kriterleri uyguladığında rekabette bir adım öne çıkacağını ifade eden Erkeskin, şunları dile getirdi:


"Sürdürülebilirliği sağlamak için iş yapış şeklinden, personel yönetimine, çevreden mevzuata kadar birçok kıstas var. İş dünyası da lojistik hizmet üreticileri ile çalışırken sadece ihtiyaç duydukları servisleri eksiksiz yerine getirmesine bakmıyor, hizmeti sürdürülebilir kılıp kılamayacaklarını da inceliyorlar. Firmalarımız, Sürdürülebilir Lojistik Belgesi'ndeki kriterleri uyguladığında verimliliklerinde kalıcılığı sağladıklarını görecekler ve tercih edilebilir olacaklar. UTİKAD tüm üyelerinin ihtiyacını kapsayacak ürünler ortaya çıkarıyor. Sürdürülebilir Lojistik Belgesi'ndeki kriterler üç kişilik bir firmaya da hitap ettiği gibi, binlerce çalışanı olan firmayı da kapsıyor. 410 üyemizin hepsinin bu belgeyi almasını arzu ediyoruz. FIATA ile yaptığımız temaslar çerçevesinde de belgemizin tüm dünyada geçerli olmasını sağlamayı hedefliyoruz. Eylül ayında Tayvan'daki FIATA Dünya Kongresi'nde belgemizin dünya lansmanını yapmayı planlıyoruz."


Sürdürülebilirlikte en önemli faktörlerden birinin de "risk yönetimi" olduğuna dikkati çeken Erkeksin, UTİKAD'ın bu konuda da üyeleri için sigortalı konşimento, sorumluluk sigortası ve alacak yönetimi çalışmaları olduğunu anlattı.


Bureau Veritas Belgelendirme Departman Müdürü Seçkin Demiralp ise tehditler ve riskler iyi yönetildiği zaman sağlam adımlarla ilerlenebileceğini belirterek, UTİKAD ile gerçekleştirilen iş birliğinde lojistik sektörünün tüm unsurlarının tek tek incelenerek bu belgeye yansıtıldığına dikkati çekti.


Demiralp, bu belgenin genel geçer standartlar içermediğini, tamamen sektöre özel olduğunu kaydetti.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...