Konutlardaki tasarrufa dikkat: Su israfının önüne geçelim

- Güncelleme:
Konutlardaki tasarrufa dikkat: Su israfının önüne geçelim
Ekonomi Haberleri

Türkiye son yılların en kurak dönemini yaşıyor. Barajlardaki su oranımız kritik sevityeye düştü. Bu sebeple su tasarrufu hayati önem taşıyor.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Türkiye İsrafı Önleme Vakfının 2022 raporuna göre; ülkemiz millî gelirinin yaklaşık yüzde 15’ini israf ediyor. Bunun rakam olarak karşılığı 1 trilyon 81 milyar liraya denk düşüyor. Su israfında konutlar ilk sırayı çekiyor. Bu yüzden suyumuzu daha bilinçli kullanmamız gerekiyor. Şahsi su kullanımını en aza indirgemek israfı ciddi şekilde düşürüyor. Ayrıca sitelerdeki havuz, su peyzajları ve bahçe sulama işlerini doğru yönetmek gerekiyor. Burada site yönetimlerine iş düşüyor. Öte yandan gri su ve yağmur suyu dönüşüm sistemlerine de ağırlık verilmesi önem arz ediyor.

ŞAHSİ KULLANIMA DİKKAT

Evdeki su israfını önlemenin yolu banyoda, tuvalette, çamaşır ve bulaşık yıkarken kullanılan suyun tasarrufundan geçiyor. Banyo ve tuvalette tüketilen su miktarı, evde tüketilen toplam suyun yüzde 70’ini oluşturuyor. Uzmanlara göre evlerde ve iş yerlerinde su tüketimini azaltmak için alınacak tedbirlerin başında, sızdıran muslukları ve tuvaletleri onarmak, su savurgan muslukları, duş başlıklarını ve tuvalet rezervuarlarını tasarruflu sistemlerle değiştirmek geliyor.

AİDATLAR DA DÜŞER

Konutlar dışında sitelerde yapılan su israfı da dikkat çekiyor. Özellikle havuz ve su peyzajları ve gereğinden fazla yapılan bahçe sulamaları israfı çoğaltıyor. Bu süreçte site yönetimlerinin daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Alınacak tedbirlerle su tasarrufu sağlanırken,  aidatlarda ve su faturalarında da düşüş yaşanacağı biliniyor.  

GRİ SU KULLANIMI

Gri su kullanımını mümkün kılan ve yağmur suyu dönüşümüne imkân tanıyan sistemler ağırlıklı olarak kamu binalarında kullanılıyor. Yeni konut projelerinde de bu sistemler görülüyor. Evlerdeki atık suyu, ısınma ve yeniden kullanılan çeviren bu metotlar ciddi tasarruf sağlıyor. Öte yandan yağmur sularının biriktirilerek işlenmesi de ayrı bir sistem olarak kullanılıyor. Mevcut sitelere bu projelerin eklenmesi belli maliyetler dâhilinde gerçekleşebiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...