Su göçü kapıda

Su göçü kapıda

EKONOMİ Haberleri

Endüstrileşme, iklim değişikliği ve nüfus artışı su kaynaklarını tehdit ediyor. Dünya genelinde 2030’a kadar 700 milyon kişinin su kıtlığı sebebiyle yaşadıkları bölgelerden göç etmek mecburiyetinde kalacakları uyarısında bulunuluyor.

Mavi gezegen olarak bilinen dünyanın yüzde 70’i sudan oluşuyor. Ancak bu suyun yalnızca yüzde 2,5’i tatlı su iken iklim değişikliği, endüstriyelleşme ve nüfus artışı sebebiyle yerküredeki kullanılabilir su kaynaklarının tasarrufu giderek önem kazanıyor.
Dünyada su kaynaklarının yüzde 97,2’si okyanuslar, yüzde 2,15’i buzullar, yüzde 0,26’sı yer altı suları, yüzde 0,009’u tatlı su gölleri, yüzde 0,008’i kapalı denizler, yüzde 0,005’i topraktaki nem, yüzde 0,001’i atmosferdeki su ve yüzde 0,0001’i ise akarsulardan oluşuyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne (FAO) göre, Amerika kıtası dünyada yıllık olarak yenilenebilir tatlı su kaynaklarının yüzde 46’sına sahip olmasıyla dünyada su bakımından en zengin kıtaların başında geliyor. Kıtada kişi başına yenilenebilir tatlı su kaynakları günde ortalama 55 bin 500 litreden oluşuyor.
Okyanusya ise yıllık yenilenebilir tatlı su kaynaklarının yalnızca yüzde 2’sini barındırdığından yerküredeki en kuru kıtalardan birini oluşturuyor. Asya ise günlük 7 bin 750 litre ile kişi başına düşen yenilenebilir tatlı su kaynakları miktarı bakımından en düşük bölgelerden biri. Günlük kişi başına düşen yenilenebilir tatlı su kaynakları Kuzey Afrika’da 750 litre iken Arap Yarımadası’nda ise 230. Kuveyt ise günde 16 litre ile en az kişi başına yenilenebilir tatlı su kaynağına sahip.
Öte yandan, dünyanın farklı bölgelerinde milyarlarca kişi ev ve iş yerlerinde temiz ve güvenlik suya erişemiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünyada 2,1 milyar kişinin evinde temiz su bulunmuyor. Bu kişilerin 844 milyonu temel içme suyu ihtiyacını karşılamakta güçlük çekerken ekseriyeti Sahra Altı Afrika’da olmak üzere 263 milyon kişi musluktan su temin edebilmek için yarım saat beklemek zorunda kalıyor. Ayrıca 159 milyon kişi de su ihtiyacını yüzey sularından temin ediyor. Dünya nüfusunun yarısının 2025’e kadar su kaynaklarının mahdut olduğu bölgelerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Küresel Su Enstitüsünün verileri, 2030’a kadar 700 milyon kişinin su kıtlığı sebebiyle yaşadıkları bölgelerden göç etmek mecburiyetinde kalacakları uyarısında bulunuyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...