SPK ABD'li yatırım bankasını affetmedi! JP Morgan'a idari para cezası

Düzenleyen:
- Güncelleme:
SPK ABD'li yatırım bankasını affetmedi! JP Morgan'a idari para cezası

Ekonomi Haberleri

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), ABD'li yatırım bankası JP Morgan'a emir veya işlemlere ilişkin piyasa bozucu eylemler yaptığı gerekçesiyle idari para cezası kesti.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), haftalık bültenini yayımladı. Bien Yapı Ürünleri Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ" ile "Kayseri Şeker Fabrikası AŞ"nin halka arzını onay veren SPK, ABD'li yatırım bankası JP Morgan'a idari para cezası kesti.

JP MORGAN'A PİYASAYI BOZUCU EYLEMLERDEN CEZA

İdari ve mali özerkliğe sahip düzenleyici ve denetleyici bir kamu kurumu olan SPK, Borsa İstanbul AŞ piyasalarında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin yapılan inceleme sonucunda, Amerikan yatırım bankası JP Morgan Securities PLC'ye, Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'nin Emir veya işlemlere ilişkin piyasa bozucu eylemler kapsamındaki 5. maddesinin birinci fıkrasının a, b, d, e ve f bentlerine aykırılık" gerekçesiyle 32 milyon 795 bin 908 lira idari para cezası uyguladı.

JP Morgan'ın ceza aldığı ilgili tebliğin maddeleri şu şekilde:

MADDE 5 – (1) Tek başına ya da birlikte hareket eden kişiler tarafından borsa ve teşkilatlanmış diğer piyasalarda gerçekleştirilen, sermaye piyasası araçlarının fiyatları, fiyat değişimleri, işlem hacimleri, işlem miktarları, işlem oranları, emir miktarları, emir oranları, emir iptal miktarları, emir iptal oranları veya emir gerçekleşme oranları gibi sermaye piyasalarının işleyişi veya sermaye piyasası araçlarının fiyatlarının belirlenmesiyle ilgili veriler dikkate alındığında önemli veya etkili kabul edilebilecek nitelikte;

a) Alım veya satım yapılması, hesap hareketi gerçekleştirilmesi, emir verilmesi, emir iptali veya emir değiştirilmesi,

b) Farklı fiyat kademelerine emir iletilmesi,

d) Açılış veya kapanış fiyatlarını etkilemeye yönelik işlemler yapılması,

e) Gün sonu veya vade sonu uzlaşma fiyatlarını etkilemeye yönelik işlemler gerçekleştirilmesi,

f) Fiyat yükseltici, fiyat düşürücü veya fiyatı sabit tutmaya yönelik işlemler yapılması,

SPK, aynı zamanda Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin 1 Ocak-30 Haziran 2022 hesap dönemine ait bireysel ve konsolide finansal tablolarına ilişkin yapılan inceleme sonucunda, şirkete ve şirketin 5 yönetim kurulu üyesine, 139 bin 566'şar liralık idari para cezası uygulanması kararlaştırıldığını açıkladı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...