Son Dakika! Ticaret Bakanı Bolat müjdeyi verdi: Eylül ayında ihracat rekoru kırıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, İhlas Haber Ajansı

Son Dakika Haberi: Ticaret Bakanı Ömer Bolat dış ticaret verilerini açıkladı. Bolat, Eylül ayında ihracat rekorunun kırıldığını söyledi.

Son Dakika Haberi: Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023 yılı eylül ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Bolat, Eylül ayında ihracat rekorunun kırıldığını söyledi. İthalatta 3 aydan bu yana düşüşün sürdüğünü söyleyen Bakan Bolat, cari açığın 5 milyar dolara gerilediğini belirtti.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK RAKAMI

Bolat, “Eylül ayında, ihracatımız yüzde 0,3 lük artışla 22 milyar 670 milyon dolar olarak gerçekleşti. Cumhuriyet tarihinin en yüksek eylül ayı ihracat rakamına ulaşmış olduk. Temmuz ve Ağustos ayında da bu rakam en yüksek rakamdı” dedi.

Bakan Bolat'ın açıklamaları şu şekilde:

İHRACATIN İTHALATI KARŞIMALA ORANI YÜKSELDİ

"İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 82'ye yükseldi. Enerji ürünleri ithalatı 5.2 milyar dolara, altın ithalatı 2 milyar dolar geriledi. Bu bize önemli döviz tasarrufu sağladı.

İTHALATTA 3 AYLIK DÜŞÜŞ SERİSİ

İthalatta 3 aydır düşüş sürüyor. Temmuz ayında yüksek bir ithalatımız vardı. Temmuz'da 32.3 milyar dolar olan ithlaat, Ağustos'ta 30.3 milyar dolara, Eylül ayında ise 27.658 milyar dolara geriledi. Temmuz ve Eylül ayı arasında 5 milyar dolarlık bir gerileme var. Ocak - Eylül içerisinde 9 aylık döneme baktığımızda ise ihracatımız 187 milyar 464 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılki seviye ile hemen hemen aynı.

CARİ AÇIK 5 MİLYAR DOLARA GERİLEDİ

Yani dış ticaret açığımız 5 milyar dolara gerilemiş oldu. Cari işlemler açısından inşallah Eylül ayında bir fazla göreceğiz. Ağustos ayında cari işlemlerde denge veya bir fazla görmemiz sözkonusu. Dış ticarettte olumlu bir ivme var. İhracat artışımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Demek ki alınan tedbirler ve uygulanan politikalar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.

Son Dakika! Ticaret Bakanı Bolat müjdeyi verdi: Eylül ayında ihracat rekoru kırıldı

TL İLE DIŞ TİCARET YÜZDE 141 YÜKSELDİ

Türk Lirası ile yapılan ithalattaki artış ocak-eylül döneminde yüzde 141 oranında artarak 416 milyar olarak gerçekleşti. Bu da cari işlemler açığımızın finansmanı açısından önemli bir gelişme” diyerek sözlerine devam eden Bakan Bolat, “Eylül ayı için baktığımızda motorlu kara taşıtları ihracatımız yüzde 5,5 artışla aylık 2 buçuk milyar dolar gerçekleşti.

Kazan ve makine ihracatımız yüzde 4,7 artışla 2.1 milyar dolar, elektrikli makine ve cihazlar ihracatı yüzde 10 artışla 1.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu sektörde artışlar çok yüksek. Eylül - ocak ayı dönemine baktığımızda motorlu kara taşı ihracatımız ana sanayi ve yan sanayi olarak yüzde 17 buçuk artışla 22,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. İnşallah otomotiv sektörü 33-34 milyar doları bulacağız. Hedefimiz burada 35 milyar dolardır.

2026'DA İHRACATTA HEDEF 302 MİLYAR DOLAR

Hizmetler ihracatında geçen yılki rakamımız 90 milyar dolardı. Bu yıl 105 ila 110 milyar dolar arasında bir hizmet ihracatımız olacak. Yeni açıklanan orta vadeli programdaki 255 milyar dolar mal ihracatı ve 110 milyar dolarlık hizmet ihracatı rakamlarına ulaşarak ülkemizde toplamda 364 milyar dolar döviz gelirini sizlerle beraber sağlayacağız. Turizm iyi gitti. Son 12 aylık itibarıyla 48 milyon 700 bin turist girişi oldu. İlk 8 ay itibarıyla da 33,5 milyondu bu rakam. Yıl sonuna kadar 55-56 milyon turist rakamına ulaşma hedefimiz devam ediyor. Artık Türk ürünleri dünyada kalitesi, hızlı teslim ve satış sonrası hizmetlerle marka değeri yükseldi. Siz kıymetli sanayicilerimize, çiftçilerimize, ihracatçılarımıza borçluyuz. 2026 yılında 302 milyar dolarlık mal ihracatına ulaşma hedefimiz var."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...