Son dakika: Milyonların merak ettiği zam oranı belli oldu: Asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Son Dakika: Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zam oranı belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 2023 yılının ikinci altı ayında asgari ücretin 11.402 TL olarak uygulanacağını açıkladı.

Son Dakika: Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zam oranı belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan 2023 yılının ikinci altı ayındaasgari ücretin 1 Ocak 2024'e kadar yüzde 34 zamla brüt 13 bin 414, net ise 11.402 TL olarak uygulanacağını açıkladı. Aynı zamanda 400 TL olarak uygulanan asgari ücret desteği yılın ikinci yarısında 500 TL olarak uygulanacağı belirtildi. 

Bugün yapılan üçüncü toplantının ardından konuşan Bakan Işıkhan'ın açıklamalarını şu şekilde:

"Komisyon çalışmalarını tamamladı. Sayın Cumhurbaşkanızın tensipleriyle bakanlık görevini devraldıktan sonraki ilk çalışmamız asgari ücret konusu olmuştur. Asgari ücreti hem işçimizi memnun edecek hem istihdamı koruyacak düzeyde belirlemeye gayret ettik.

"TARAFLAR UZLAŞMAYA VARDI"

"Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sosyal ve çalışma barışını korumak için adımlar atmaya devam edeceğiz. Komisyon görüşmeleri neticesinde tespit edilen yeni asgari ücretin bayram öncesinde hayırlı olmasını diliyorum. Şunu sevinerek açıklamak isterim ki komisyon çalışmalarımız 2 tarafın da uzlaşmasıyla sonuçlandı.

YENİ ASGARİ ÜCRET YÜZDE 34 ZAMLA 11 BİN 402 TL OLDU

"2023 yılının 2. yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payı içeren oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısına göre asgari ücreti yüzde 107 artırmış bulunuyoruz. 2001 yılına göre 61 kat arttı. Reel olarak yüzde 312 artış sağlandı. Böylece çalışan kesimi enflasyona ezdirmediğimiz gibi refahtan pay vermiş bulunuyoruz.

Son dakika: Milyonların merak ettiği zam oranı belli oldu: Asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldı

ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ 500 TL'YE YÜKSELDİ

Geçtiğimiz 6 ayda 400 TL olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini önümüzdeki 6 ayda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz. Bugünkü açıklama emekçilerin enflasyona karşı alım gücünün düşmemesi için yapılan ara zamdır.

TÜRK-İŞ: EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Türk-İş Başkanı Atalay da açıklamasında şunları söyledi: "Geçen yıl ara zamda yüzde 30 civarı zam verilmişti. Bugün yüzde 34. Asgari ücreti artırıp enflasyon belli bir noktaya gelmezse önemi kalmıyor. Emeği geçen herkese teşekür ediyorum."

Son dakika: Milyonların merak ettiği zam oranı belli oldu: Asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldı

TİSK: ÜÇLÜ MUTABAKATTAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da şunları kaydetti: "Süreç boyunca hep beraber azami gayret gösterdik. Dengeli rakam için çalıştık. İmkanlarımızı sonuna kadar zorlayarak rakama 'evet' demenin memnuniyeti içindeyim. Üçlü mutabakatla asgari ücreti tekrar güncelledik. Bu birliktelikten de memnuniyet duyuyoruz. İşverenler olarak zorlu dönemeçlerden geçiyoruz, üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya hazırız."

Son dakika: Milyonların merak ettiği zam oranı belli oldu: Asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldı

BAKAN IŞIKHAN'DAN İLK DEĞERLENDİRME

Asgari ücret zammının açıklanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmede bulundu. Bakan Işıkhan şu ifadeleri kullandı:

"Emekçilerimizi enflasyona ezdirmeme kararlığımızı ve tüm tarafların uzlaşmacı tavrını yansıtan yeni Asgari Ücret miktarı, yüzde 34 artış ile net 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Tüm çalışanlarımıza, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun."

https://twitter.com/isikhanvedat/status/1671084939721187330?s=20

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİNDE NELER YAŞANDI?

13 Haziran'da ilk toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dün ikinci kez bir aray geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleşen her iki toplantıda rakam çıkmadı. Toplantının ardından açıklama yapan Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, "Hükümet ve işveren tarafından henüz bir rakam masaya gelmedi. İşçiler olarak biz de rakam söylemedik. Kafamızda rakamlar var. Görüşmelerin sonucunda mutabakat sağlanacağını düşünüyoruz ama istediğimiz rakam olmaz ise muhalefet şerhini koyarız." ifadellerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETTE EN HAREKETLİ GÜN

İkinci toplantının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ve TÜRK-İŞ başkanı Ergün Atalay asgari ücreti görüşmek için saat 14.00'da bir araya geldi. Tarafların ilk kez bir araya geldiği toplantın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "Asgari ücretin açıklanacağı gün belirlenmedi, çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

Üçlü zirvenin ardından ise bir diğer kritik toplantı AK Parti'de gerçekleşti. AK Parti MKYK toplantısında Bakan Işıkhan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bilgilendirmede bulundu. 

MKYK toplantısının ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yaptığı açıklamada, “Asgari ücret komisyonu 3. kez toplanacak. Komisyonun toplantısına saygı duymamız gerekiyor. O toplantıdan çıkacak karara göre büyük ihtimalle o tarihte rakam ortaya çıkacaktır. Cumhurbaşkanımız hayırlı işlerde acele edilmesi taraftarı. Sonuç önüne geldiğinde ivedilikle açıklanacaktır" dedi.

ASGARİ ÜCRET PERŞEMBEYİ BULMAZ

Asgari ücret için görüşme trafiği akşam saatlerinde de sürdü. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştü. Görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Atalay asgari ücretin salı günü (bugün) açıklanma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu söyledi. Atalay şu ifadeleri kullandı:

"Perşembeye varmadan neticeye ulaşacağımızı umut ediyorum Sayın Cumhurbaşkanımıza da teleplerimizi ilettim. Belli bir noktaya geldik. Perşembeyi bulmaz diye umut ediyorum. Yarın olma ihtimali yüzde 50. Arzu ettiğimiz rakama doğru yaklaştık."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...