Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri başladı

Editör:
- Güncelleme:
Ekonomi Haberleri

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme 1. Görüşmesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında başladı.

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin merakla beklediği 7. dönem toplu sözleşme görüşmeleri bugün saat 14.00'te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan toplu sözleşme görüşmeleri sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın başkanlık yaptığı toplantıya, memur ve memur emeklilerini temsilen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de yer aldı.

TÜRK DEVLETLERİ SENDİKALAR TEŞKİLATI KURULDU

Sözlerine müjdeli bir haber ile başlayan Bakan Işıkhan "Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın büyük çabası ile Türk devletleri teşkilatı çatısı altında 2 gün önce Türk Devletleri Sendikalar Teşkilatı kuruldu. Çalışma hayatı ile sendikal faaliyetlerde birlik ve beraberlik içinde geleceğe yürüyeceğiz" dedi.

"KISA ÇALIŞMA İLE ÇALIŞANLARIMIZI EKONOMİK ANLAMDA DESTEKLEDİK"

21 yıllık AK Parti iktidarında kamu yönetim sistemimizi vatandaşların hayatını kolaylaştırmak, en son teknolojilerle kamu hizmetlerini sunmak, şeffaf, hesap verilebilir bir katılımın olduğu yönetim anlayışı ile geliştirdiklerini dile getiren Bakan Işıkhan, "Ülklemizin ilçe, belde ve köylerinde ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza kamu hizmetlerini hızlı ve etkin bir şekilde sunmayı başardık. 2019 yılında başlayan Covid-19 pandemisi döneminde kamu görevlilerinin çalışma saatlerinde esneklik sağladık. Kısa çalışma ile çalışanlarımızı ekonomik anlamda destekledik. Tüm bu başarıların arkasında sayıları 5 milyona yaklaşmış bulunan kamu görevlisi ordumuz bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan

"KAMU ÇALIŞANLARINI ENFLASYONA EZDİRMEDİK"

Ekonomiyi yeniden canlandırmak için çalışmalarımız hızla devam ettiğini dile getiren Bakan Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:

"Toparlanma ve normalleşme sürecine kısa sürede uyum sağladık. Bunu kamu çalışanlarımızla başardık. Kamu personeli ve sisteminin ülkemizin kalkınma ve büyümesindeki rolünün önemli olduğu bilinci ile, eğitim, sağlık, din hizmetleri ve kamusal alanda personel sayımızı sürekli olarak artırdık. Kamu çalışanlarını enflasyona ezdirmedik. Birlikte yönetim anlayışı ile karar mekanizmalarında daha fazla kamu personelinin yer almasını sağladık. Türkiye’de kamu sendikacılığında yakaladığımız yüzde 75 örgütlenme oranı gelişmiş birçok ülkenin üzerindedir. Ülkemizin kamu örgütlenmesinde bugün geldiği nokta büyük bir başarıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, ülkemizdeki çalışma barışına ve demokrasiye verdiğimiz önemin yanı sıra siz sendikalarımızın önemli katkıları bulunmaktadır. Her bir kamu görevlimiz gibi kamu görevlilerimizi temsil eden kamu görevlileri sendikamız ve başkanları da bizim için çok değerlidir."

"TOPLU GÖRÜŞMEDEN TOPLU SÖZLEŞMEYE GEÇİLMİŞTİR"

AK Parti hükümetleri döneminde toplu görüşmeden toplu sözleşme dönemine geçildiğini vurgulayan Bakan Işıkhan, "2002 yılından sonra kamu görevlileri sendikacılığında önemli değişiklikleri hayata geçirdik. En önemlisi kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının toplu sözleşme ile belirlenmesine imkan sağlayan 2012 yılında yapılan yasal düzenlemedir. 2010 yılında anayasamızdaki düzenleme ile mali ve sosyal hakların belirlenmesinde toplu görüşmeden toplu sözleşmeye geçilmiştir. 2002’de 2.5 milyon olan personel sayımız bugün 5 milyonun üzerine çıkmış durumdadır. Niteliksel olarak kamu personel sistemimizi geliştirmeyi hedefledik. Milli gelir artışı ile birlikte bütçeden kamu görevlilerine ayırdığımız payı artırdık. 2002’de personel giderlerinin bütçe içindeki payı yüzde 18 iken bugün bu rakam yüzde 27’yi aşmış durumdadır." diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan

ENFLASYONA KARŞI BÜTÇE İMKANLARI ZORLANDI

Dünyada yaşanan çatışmalar, afetler, enerji ve emtia fiyatlarındaki yüksek artışların ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirten Bakan Işıkhan, "Yangınlar, sel ve depremler gibi birçok doğal afet yaşanan ekonomik sosyal sorunların mali yükünü daha da artırmıştır. Hükümetimiz emekçileri, çalışanları, emeklileri enflasyonun tahribatına karşı korumak için bütçe imkanını zorlayarak gerekli adımları atmıştır." ifadelerini kullandı.

21 YILDA MEMUR MAAŞINDA REEL ARTIŞ YÜZDE 266

Bakan Işıkhan, Temmuz ayında yapılan zamları hatırlatarak, "Kamu görevlilerimiz ücretlerinde aylık kat sayı artışı ve enflasyon farkı ile yüzde 17.55 olan artışa ilaveten seyyanen net 8 bin 77 TL’lik refah payı artışı yaptık. 2002 yılında 392 TL olan memur maaşını reel olarak yüzde 266 artışla 22 bin 17 TL’ye çıkardık. En düşük devlet memuru maaşını temmuz ayında yüzde 86 oranında 2023 yılında kümülatif olarak yüzde 141 artırdık." diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan

BİRİNCİ DERECEYE ULAŞAN TÜM MEMURLAR İÇİN 3600 EK GÖSTERGE

Bakan Işıkhan sözlerini şu şekilde noktaladı:

"Tüm kamu görevlilerini kapsayan ek gösterge çalışmaları sonuçlandı. Birinci dereceye ulaşan tüm memurların 3600 ek göstergeden yararlanmasını sağlayan yeni bir yasal düzeneleme planlanmaktadır. Tüm kamu çalışanlarının asgari ücret düzeyine kadar olan gelirleri vergi kapsamı dışında bırakılmıştır. "

21 yılda enflasyona karşı çalışanlarımızı koruduk ve enflasyona karşı ezdiremedik. Bu anlayışla toplu sözleşmelerle, 6 aylık artışlar ve enflasyon farkı uyguladık. 6. dönem Toplu Sözleşme süresince maaş artışlarını sadece toplu sözleşme hükümlerine göre yapmadık.

6. dönem süresince enflasyon farkına ilaveten refah payı verilerek çalışanlar korundu.

Kamu görevlileri, sedikaları ve konfederasyonları ile yapacağımız 7. dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşme çalışmalarının tarafları optimal düzeyde memmnun edecek şekilde sonuçlandırmayı hedefliyoruz.

Çalışmalarımızın tüm kamu çalışanlarımıza hayırlar getirmesini diliyoruz."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan

ÖNCE HİZMET KOLLARI GÖRÜŞECEK

Ağustos ayı boyunca sürecek görüşmelerde, memur ve memur emeklilerini yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen temsil edecek.

Görüşmeler kapsamında, ilk olarak hizmet kollarının talepleri müzakere edilecek. Burada tarafların mutabakat sağlanmasının ardından, memur ve memur emeklilerinin genelini ilgilendiren taleplerin görüşülmesine geçilecek.

3 AYDA BİR ARTIŞ VE YÜZDE 110 ZAM TALEBİ

Memur-Sen, 2024 yılında yüzde 70, 2025 yılı için yüzde 40 olmak üzere toplam yüzde 110 zam ve 6 ay yerine her 3 ayda bir artış talep ediyor. Sosyal beklentiler de masada olacak. Memur-Sen'in talepleri arasında aylık 7 bin 650 liralık kira desteği, bayram ikramiyesinin verilmesi, eş yardımının 2 bin lira olması, görevde yükselme ve emekliye seyyanen zam talebi de yer alıyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...