Son Dakika: Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması: Yükselişe vergiler neden oldu

Son Dakika: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyondaki yükselişe ilişkin açıklama yaptı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kritik enflasyon verisini açıkladı. Enflasyon, yıllık yüzde 47,83, aylık yüzde 9,49 oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyondaki yükselişe ilişkin açıklama yaptı. Merkez Bankası, enflasyondaki yükselişe; ücret artışları ile döviz kurlarındaki yükseliş ve vergi düzenlemelerinin etkili olduğunu vurguladı.
ENFLASYONUN YÜKSELMESİNDEKİ SEBEPLER
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Temmuz ayı fiyat gelişmeleri raporunu yayımladı. Raporda, tüketici fiyatları Temmuz ayında yüzde 9,49 oranındaki yükselişle tarihsel Temmuz ayı eğilimine kıyasla yüksek bir artış kaydettiği, yıllık enflasyon 9,62 puan artarak yüzde 47,83 seviyesinde gerçekleştiği hatırlatılarak, "Bu gelişmede, vergi ile yönetilen-yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışları yanında, Türk lirasındaki değer kaybı ve ücret artışları etkili olmuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon ana grupların tamamında artmıştı" ifadesi yer aldı.
YÜKSELİŞE AKARYAKIT SEBEP OLDU
Merkez Bankası'nın raporuna göre, enerji grubu fiyatlarındaki artışı vergi ayarlamalarının yanı sıra döviz kuru ve uluslararası petrol fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle yükselen akaryakıt kalemi sürükledi. Temel mal grubu enflasyonunda kur geçişkenliği yüksek ve hızlı olan dayanıklı tüketim malları belirleyici olmaya devam etti. Merkez Bankası, "Akaryakıt fiyatlarındaki artışta başta maktu ÖTV tutarındaki güncelleme olmak üzere son dönem Türk lirası görünümü ve uluslararası petrol fiyatlarındaki yükseliş belirleyici olmuştur" ifadelerini kullandı.
GIDA FİYATLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE YÜKSELDİ
Merkez Bankası'nın raporunda "Temel mal grubu enflasyonunda kur geçişkenliği yüksek ve hızlı olan dayanıklı tüketim malları belirleyici olmaya devam etmiştir. Hizmet grubu fiyatlarındaki aylık artış alt gruplar geneline yayılarak önceki aya kıyasla belirgin ölçüde güçlenmiştir. Gıda fiyatları, mevsimsel ortalamasının aksine yükseliş kaydeden taze meyve ve sebze grubu öncülüğünde önceki aya kıyasla önemli ölçüde yükselmiştir. Üretici fiyatları bir önceki ayın ardından bu dönemde de yüksek bir aylık artış kaydetmiştir."
ÜRETİCİ FİYATLARININ ARTIŞININ NEDENİ
Yurt içi üretici fiyatları temmuz ayında yüzde 8,23 oranında artmış, yıllık enflasyon 4,08 puan artışla yüzde 44,50 olduğu hatırlatılan raporda, "Temmuz ayında uluslararası emtia fiyatları, enerji dışı kalemlerdeki yatay seyre karşın, enerji kalemleri öncülüğünde artış göstermiştir. Buna ek olarak, Türk lirasındaki değer kaybı asgari ücret artışı ile birlikte maliyet baskılarının önemli ölçüde güçlenmesine neden olmuştur. Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, yıllık enflasyon enerji grubunda baz etkisi neticesinde gerilerken, diğer alt gruplarda yükselmiştir. Aylık fiyat gelişmeleri sektörler bazında incelendiğinde, artışların genele yayıldığı izlenirken, rafine edilmiş petrol ürünleri, ham petrol ve doğal gaz, metal cevheri, basım-kayıt
hizmetleri, elektrikli teçhizat, mobilya, motorlu kara taşıtları ve metalle bağlantılı kalemlerin fiyat artışlarıyla öne çıktığı gözlenmiştir." denildi.
Kaynak: TCMB